Breaking news

Victor Ponta pune la colț Ambasada SUA de la București

Premierul Victor Ponta este singurul demnitar român care a avut curajul să critice dur Ambasada SUA la București, după ce oficialii americani au cerut explicații cu privire la Codul Penal.

ponta - ambasada suaÎn timp ce Băsescu asmute pe americani și europeni împotriva României și a USL, Ponta face un act de curaj și spune că reacția Ambasadei SUA la București a fost una total greșită și că s-au depășit uzanțele diplomatice.

Am văzut declaraţii de principiu, nu cred că vreo ambasadă europeană contestă dreptul Parlamentului de a legifera, pentru că şi în ţara lor se întâmplă la fel. Singura reacţie care cred că a fost total greşită, că nu se referea la realitate, a fost a ambasadei Statelor Unite, care vorbea despre investiţiile americane. Din câte ştiu eu, Chevron investeşte în România sau poate să plece dacă nu se aplică legea şi dacă nu reuşim să arătăm că putem proteja proprietatea privată. Nu mi-a zis nimeni vreodată de la Chevron cum e cu parlamentarii. De fiecare dată mi-au spus dacă o proprietate privată poate fi apărată. Aici cred că a fost o greşeală (legat de ambasadă – n.r.) şi o să transmit acest lucru”, a spus Ponta joi.

Iar vineri, la Parlament, premierul a reluat criticile la adresa Ambasadei SUA: Cred că ideea cu o ambasadă care atrage atenţia e total greşită. Şi i-am transmis însarcinatului cu afaceri (al Ambasadei SUA – n.r.), tot prin presă, ca şi dânsul, că nu e cazul să atragă atenţia niciodată la nimic. Ca deocamdata nu e cazul să ne atraga atenţia. Este foarte bine să ne consultam, dar de atras atenţii nu ne mai atragem atenţii. Nici Moscova, nici nimeni altcineva.

Ambasadorii Germaniei şi Olandei la Bucureşti au avut o întâlnire, la Parlament, cu deputaţi din Comisia juridică, pe tema modificărilor la Codul penal, care au discutat şi cu ambasadorul Franţei.

Premierul Victor Ponta și Crin Antonescu au admis că modificările operate la Codul Penal, trebuiesc rediscutate, mai ales că CSM și Ministerul Justiției nu au fost consultate.

Însă, cu toate criticile aduse de Ponta Ambasadei SUA la București, deputații UNPR, PC și PSD au făcut cale bătută la poarta americanilor pentru a da explicații cu privire la modificările aduse Codului Penal.