Breaking news

Ponta l-a pus pe Gabriel Oprea să ancheteze tragedia aviatică de la Beliș soldată cu doi morți

loading...

Premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să demareze o anchetă în cazul tragediei aviatice de la Beliș, soldată cu doi morți, după ce în presă au apărut mai multe informații cu privire la incompetența autorităților în operațiunea de localizare și salvare a supraviețuitorilor.

ponta si gabriel opreaPonta l-a pus pe generalul Oprea să verifice dacă instituțiile statului și-au făcut treaba în tragedia aviatică de luni de la Beliș, unde victimele au fost găsite de un pădurar iar STS a dat coordonate greșite echipei Salvamont Cluj.

Din dispoziția primului-ministru Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta o informare, până la ședința de Guvern de mâine, privind modul în care au acționat instituțiile publice potrivit prevederilor legale, după producerea evenimentului aviatic din județul Cluj luni 20 ianuarie 2014.În acest sens, viceprim-ministrul pe probleme de securitate națională a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții să transmită de urgență rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014. Astfel, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Serviciul de Telecomunicații Speciale urmează să furnizeze date și informații complete referitoare la modul în care structurile responsabile au acționat în operațiunile de căutare și salvare a victimelor evenimentului aviatic. Vor fi verificate, totodată, condițiile în care a fost planificat și s-a derulat zborul aeronavei în cauză”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului României.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că: Se va face o anchetă foarte serioasă prin care să stabilim dacă s-ar fi putut ca echipele de salvatori să ajungă mai repede. Am înțeles că pilotul Adrian Iovan a anunțat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion. Cel puţin la prima vedere timpul a fost foarte mare, într-adevăr. Dacă s-ar fi ajuns mai devreme poate s-ar fi salvat acei oameni.

În urma tragediei aviatice de ieri, pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion, și-au pierdut viața.

Sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, 20 ianuarie, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj. Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite condoleanţe familiei îndoliate”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Transporturilor lucrează, în prezent, la un raport care urmărește să clarifice detalii administrative și tehnice legate de accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), aflată în proprietatea Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, este implicată direct în coordonarea echipelor care realizează acest raport de investigație, ce va fi transmis primului ministru imediat după finalizare.

 

Investigația administrativă va stabili măsura în care s-au respectat procedurile. Aceasta este realizată împreună cu experți de la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Școala Superioară de Aviație și Direcția de Aviație din cadrul Ministerului Transporturilor. Pentru clarificare, precizăm că anchetele se desfășoară împreună cu experții de la instituțiile sus-menționate, iar instituțiile nu fac obiectul anchetei. Investigația tehnică urmează să determine cauzele accidentului, precum și responsabilii și este realizată de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS), instituție în subordinea Ministerului Transporturilor, singura cu astfel de atribuții”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor, remis exclusivNEWS.ro.

 

Șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă, a declarat marți că Poliția Română a pus la dispoziție toate resursele necesare pentru ca procurorii de la Alba Iulia să poată finaliza cercetarea la fața locului în cazul accidentului aviatic produs la granița dintre județele Cluj și Alba.

Am pus la dispoziție toate resursele necesare pentru ca Parchetul să poată finaliza cercetarea la fața locului și să finalizeze acest dosar penal. Am discutat cu colegii mei jurul orei 8,00, era o ceață foarte deasă în zona de impact, în zona producerii accidentului aviatic și urma ca în scurt timp să demareze cercetarea la fața locului“, a declarat șeful Poliției Române, Petre Tobă, la o conferință de presă la sediul IGPR.

Tobă a mai spus că peste 100 de polițiști de la IPJ Cluj și IPJ Alba au fost mobilizați luni seara pentru a căuta victimele.

O echipă complexă formată din procurori, specialiști criminaliști și inspectori ai Aviației Civile a plecat marți, în jurul orei 10,00, spre locul în care luni după-amiază un avion cu șapte persoane la bord s-a prăbușit în Munții Apuseni.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr va coordona ancheta.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>