Breaking news

Ponta l-a comparat pe Berlusconi cu Ceaușescu la o reuniune a socialiștilor europeni la Torino

Premierul Victor Ponta a participat sâmbătă la evenimentul “Renaştere pentru Europa: pace, prosperitate şi progres”, organizat în oraşul italian Torino, unde l-a comparat pe fostul premier italian, Berlusconi, cu Nicolae Ceașuescu.

ponta la torinoVictor Ponta a afirmat sâmbătă, la Torino, cu ocazia mitingului socialiştilor europeni pentru susţinerea candidatului Partidului Democrat la poziţia de prim-ministru, că pentru Italia o reîntoarcere a lui Silvio Berlusconi ar echivala cu revenirea lui Nicolae Ceauşescu în România.

„Pentru noi, alăturându-ne Europei ca ţară fostă comunistă a fost mult mai mult decât a fost pentru dumneavoastră, a fost un vis (…) Berlusconi nu este parte din acest vis, pentru că e un coşmar. Nu mi-aş putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, aşa cum nu-mi pot imagina România cu Ceauşescu înapoi. Acest trecut trebuie să rămână acolo, iar ceea ce este important este viitorul”, le-a spus Ponta, în limba italiană, celor adunaţi la Torino.

În scurt timp, Silvio Berlusconi i-a dat replica premierului Victor Ponta, afirmând că: Bine, (dacă aş fi ca Ceauşescu – n.red.), cel puţin voi avea puterile pe care nu le-am avut niciodată…

El a precizat că în mod obişnuit nu optează pentru a vorbi în italiană deoarece accentul sicilian pe care îl are poate crea confuzie.

Ponta a mai afirmat că este sigur că Pier Luigi Bersani, candidat pentru poziţia de premier al Italiei, este şansa cea mai bună nu doar pentru italieni, ci şi pentru cei peste un milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară.

De asemenea, preşedintele PES Serghei Stanişev a făcut referire la victoria USL la alegerile parlamentare, notând în acest sens victoria lui Victor Ponta la scrutinul de anul trecut.

La eveniment au mai luat cuvântul Martin Schulz, președintele Parlamentului European, Hannes Swoboda, liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Massimo D’Alema, fost premier al Italiei, Gerhard Schröder, fostul cancelar al Germaniei, Cazeneuve Bernard, ministrul francez pentru afaceri europene, Milanovic Zoran, prim-ministru al Croației, Elio di Rupo, prim-ministru al Belgiei, Harlem Desir, liderul Partidului Socialist din Franța, Alfredo Pérez Rubalcaba, Secretarul general al Partidului Socialist spaniol (PSOE).

Pe agenda întâlnirii a figurat ca principal subiect problema austerităţii, conturându-se, în cadrul acestui eveniment, o nouă viziune asupra dualităţii austeritate versus dezvoltare. Inițiativa “Renaștere pentru Europa”, promovată de Fundația de Studii Europene Progresiste (FEPS),este de a implica liderii și cetățenii într-o dezbatere politică privind starea Uniunii. Întâlnirea a avut loc ca urmare a succesului înregistrat de evenimentul anterior desfăşurat la Paris.

>