Breaking news

Ponta: Dacă Parlamentul respinge proiectul Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se pune în aplicare

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi, că în cazul în care Parlamentul României va respinge proiectul minier cu cianuri de la Roşia Montană, licenţa de exploatare nu se va pune în aplicare.

ponta - rosia montanaVictor Ponta a spus că licenţa de exploatare a fos acordată companiei canadiene Gabriel Resources încă din 1999-2000 şi a adăugat că pierderile calculate de către companie, evaluări cuprinse în contractul cu RMGC, sunt de până la 2 miliarde de euro.

”Există din 1999-2000 licenţă de exploatare. (…) În 14 ani Guvernul nu a luat o decizie. Am considerat că este un gest normal să finalizez negocierile şi să cer votul Parlamentului. E clar că nu se va da acest vot. Nu se pune problema să acceptăm suma de 2 miliarde de euro. Licenţa de exploatare în acest caz (n.r. în care Parlamentul va respinge proiectul de lege) nu se va pune în aplicare. (…) În Guvern toată lumea şi-a dat avizul apoi s-a luat o decizie politică. Iau act de ea şi o respect„, a mai Ponta, la Palatul Parlamentului.

Marți, Comisiile juridică și administrație publică din Senat au adoptat, marţi, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Cu două voturi negative în comisiile de specialitate, proiectul are toate șansele să fie respins și de plenul Senatului României.

Acest lucru vine ca urmare a protestelor din ultimele zece zile privind oprirea proiectului de la Roșia Montană întrucât se folosește metoda cu cianuri pentru extragerea aurului.