Breaking news

Ponta a ajuns Secretarul General al Guvernului. Grindeanu, interimar la Interne

Ponta revine la guvernare la doi ani de la demisie. Sorin Grindeanu l-a eliberat din funcția de secretar general al Guvernului pe Mihai Busuioc și l-a numit pe Victor Ponta. Deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial. 

ponta - palatul victoriaPremierul l-s eliberat din funcție pe Mihai Busuioc întrucât acesta se opusese publicării deciziei demiterii sale în Monitorul Oficial. După care, Grindeanu l-a numit oficial pe Victor Ponta în funcția de secretar general al Guvernului.

Apoi a trimis la Administrația Prezidențială demisiile lui Sevil Shhaideh – din funcțiile de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și a lui Carmen Dan – din funcția de ministru al Afacerilor Interne. Odată cu acestea, a trimis și propunerile de numire în locul lor:  Augustin Jianu – vicepremier și el însuși, Sorin Grindeanu – la Ministerul Afacerilor Interne.

Juridic, premierul Sorin Grindeanu a procedat astfel: a invocat 1) refuzul lui Mihai Busuioc de a contrasemna deciziile premierului și de a le trimite, spre publicare, la Monitorul Oficial, și 2) absența acestuia din sediul Guvernului și din aceste două motive i-a luat atribuțiile, pe care i le-a dat secretarului de stat Alexandru Mihai-Ghigiu. Aceasta a fost prima decizie luată și publicată în Monitorul Oficial. Apoi, Alexandru Mihai-Ghigiu, învestit cu noile atribuții de secretar general al Guvernului, a contrasemnat și decizia următoare, prin care a fost eliberat din funcție Mihai Busuioc și Victor Ponta, numit în locul lui.

Propunerile de numiri și de vacantare a unor posturi în Guvern au ajuns, vineri seara, la Administrația Prezidențială, au confirmat pentru AGERPRES reprezentanți ai instituției.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) are o poziție cheie, pentru că aici sunt depuse demisiile. SGG se ocupă de protocol, are în subordine Monitorul Oficial, pregătește ședințele de guvern și se asigură că legile și ordonanțele care sunt dezbătute în ședințe au toate avizele necesare. Potrivit unor surse, Victor Ponta se află în acest moment în sediul Guvernului. Această numire poate duce la excluderea lui din PSD.