Breaking news

Pompierii, Armata, SMURD-ul și Biserica, în topul încrederii românilor

Pompierii se bucură în continuare de cea mai mare încredere în rândul românilor. Armata, sistemul SMURD, Biserica și DNA, se află în topul încrederii la români, potrivit unui sondaj IRES.

pompieriPeste o treime dintre români spun că sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, în schimb 65% susțin că nu mulțumiți.

Totuși, 44% cred că peste un an vor trăi mai bine. 33% cred că vor trăi la fel și dor 17% dintre respondenți apreciază că peste un an vor trăi mai prost. În opinia respondenților, pentru România, 2014 a fost comparabil cu 2013: 31% cred că a fost mai bun, 30% că a fost mai rău, iar 36% cred că a fost la fel.

Optimismul se manifestă și în acest caz: 58% dintre participanții la studiu cred că 2015 va fi mai bun pentru România decât 2014, 28% cred că va fi la fel și doar 9% sunt pesimiști.

Lipsa locurilor de muncă a fost,și în 2014, principala îngrijorare a românilor, urmată fiind de criza politică (15%), iminența unei boli (15%), creșterea prețurilor (13%), nesiguranța locurilor de muncă (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectivă (6%) sau singurătatea (3%).

Pompierii beneficiază, în continuare, de cea mai mare încredere din partea românilor, 90% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceștia.

Sunt urmați de Armată în care au multă și foarte multă încredere 81% dintre români și de SMURD, creditat cu multă și foarte multă încredere din partea a 88% dintre cei chestionați.

DNA și Biserica (în general) sunt creditate de 66% dintre respondenți cu multă și foarte multă încredere, urmate fiind de Uniunea Europeană și Jandarmi, de Serviciul Român de Informații și de DIICOT.

În Banca Națională a României au multă și foarte multă încredere 55% dintre români, în Justiție 54%, iar în școala românească 51%.

Încrederea în mass media tinde să fie cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere, în timp ce alți 49% spun că au puțină și foarte puțină încredere.

La polul opus, se află Parlamentul României în care au multă și foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puțină și foarte puțină încredere, dar și partidele politice care beneficiază de multă și foarte multă încredere din partea a 10% dintre respondenți.

Organizațiile non-guvernamentale se plasează și ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanții la studiu creditându-le cu multă și foarte multă încredere.

Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce privește încrederea românilor. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a introdus, în premieră, în topul încrederii diaspora și Facebook, doi dintre actorii determinanți în rezultatul alegerilor prezidențiale din acest an. Chiar dacă diaspora nu este o entitate coagulată și structurată, 60% dintre români spun că au multă și foarte multă încredere în aceasta.

În Facebook au multă și foarte multă încredere 42% dintre cei chestionați, în timp ce 39% dintre respondenți susțin că au puțină și foarte puțină încredere.

92% apreciază drept bună și foarte bună activitatea Pompierilor, 89% apreciază drept bună și foarte bună funcționarea Salvării, iar 83% apreciază ca fiind bună și foarte bună funcționarea sistemului de urgență 112 69% consideră drept bună și foarte bună funcționarea sistemului de asigurare a ordinii publice. Doar 15% dintre respondenți au avut vreodată o problemă care să îi determine să interacționeze cu Poliția sau Ministerul de Interne.

54% apreciază drept bună și foarte bună activitatea sistemului public de sănătate din România.

În 2014, 41% dintre participații la acest studiu au interacționat, în urma unei probleme de sănătate, cu acest sistem. 25% dintre cei chestionați au avut, în 2014, o problemă pentru care au intrat în contact cu Primăria din localitatea lor.

76% dintre participanții la studiu apreciază drept bună și foarte bună activitatea Primăriei din localitatea lor. 60% spun că este bună sau foarte bună funcționarea sistemului de educație din România.

Sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 1.147 indivizi de 18 ani și peste, în perioada 18-19 decembrie, la nivel național. Cercetarea sociologică are o marjă de eroare de ± 2,9%.

>