Breaking news

Pompa de apă submersibilă: ce este și cum se folosește

Pompa submersibilă reprezintă cea mai bună alegere pentru locuințele unde nu există apă curentă. În multe zone din țara noastră, în mediul rural sau în apropierea orașelor, alimentarea cu apă nu este posibilă din cauza inexistenței unui sistem de distribuție.

Astfel, oamenii sunt nevoiți să-și procure apa dintr-o sursă proprie, ca de exemplu iaz, izvor, puț sau fântână și să o pompeze de la diferite adâncimi cu ajutorul acestui aparat multifuncțional și deosebit de rezistent. O pompă submersibilă este ideală într-o gospodărie, pentru alimentarea locuinței cu apă, irigații, canalizare ori grădinărit, dar la fel de bine poate fi utilizată și în cadrul oricărui tip de aplicații în scop comercial, industrial sau agricol.

Ce este pompa de apă submersibilă

O pompă de apă submersibilă este un dispozitiv utilizat pentru pomparea apei de la adâncimi mari. Aceasta se folosește atât pentru drenarea apei ori pomparea apelor reziduale, cât și pentru irigații și asigurarea apei curente. După cum îi spune și numele, pompa trebuie scufundată în lichidul ce trebuie pompat și care, totodată, are rolul de a răci dispozitivul. Pompa submersibilă este eficientă, ergonomică și garantează numeroase aplicații în diferite domenii. Însă, datorită diverselor tehnologii implementate, produsele de acest gen pot fi împărțite în mai multe categorii.

Primul criteriu în funcție de care pot fi clasificate pompele submersibile îl reprezintă sursa de apă. Astfel, avem dispozitive pentru fântâni care se introduc la mare adâncime, dar și pompe submersibile de suprafață, concepute pentru a fi mutate cu ușurință și folosite dacă în apropiere există lacuri sau diferite recipiente din care poate fi preluată apa. Mai departe, ținând cont de puritatea apei se instalează pompe submersibile pentru apă curată, pompe submersibile de ape murdare și pompe submersibile de ape murdare cu tocător. Există și o clasificare cu privire la modul de funcționare, fiind disponibile pompe submersibile cu ejector, cu plutitor, cu turbină sau cu presostat, fiecare cu caracteristicile sale specifice.

Cum se folosește pompa de apă submersibilă

Diferențele principale între tipurile de pompe submersibile vizează adâncimea de la care acestea pot drena apa, presiunea de lucru pe care o asigură, distanța de la pompă până la locul deservit și puritatea apei. Totuși, trebuie reținut faptul că dispozitivele nu se utilizează niciodată în afara apei. În comparație cu un hidrofor, care are nevoie de energie electrică pentru a funcționa, pompele submersibile se folosesc de presiunea directă a apei pentru a o ridica la suprafață. În plus, acestea nu fac zgomot, nu necesită o cameră tehnică precum hidroforul și sunt foarte rezistente la apă.

Pompa submersibilă funcționează doar în momentul în care este imersată în lichidul pe care urmează să-l pompeze și care are dublu rol, respectiv de element de presiune și agent de răcire. Dispozitivul se folosește de un motor închis ermetic în corpul său, care ajută la pomparea cu putere a apei la suprafață. Pompa submersibilă se scufundă în apă în poziție verticală, iar apoi prin intermediul unui rotor acționat de motor împinge fluidul cu o forță centrifugă spre exterior.

Ce este important de știut despre pompa submersibilă

Acest dispozitiv permite procurarea apei rapid și gratuit dintr-o sursă proprie. Pentru utilizarea în bune condiții a pompei, după achiziție este necesară amorsarea acesteia, adică umplerea aparatului cu apă curată prin orificiul de amorsare. În general, amorsarea trebuie efectuată ori de câte ori pompa nu este utilizată o perioadă mai mare de timp. Apoi, dispozitivul se conectează la o priză care are împământare și se fac verificări pentru ca înălțimea de elevație și sucțiune să nu depășească înălțimea pompei.

Pompa de apă submersibilă se folosește drenarea apei, eliminarea apelor reziduale, asigurarea apei curente sau pentru irigare. Este o soluție excelentă pentru zonele în care nu există rețea de apă curentă, oferă o mulțime de avantaje și poate fi utilizată în orice mediu unde oamenii vor să beneficieze de apa din sursele subterane fără să depună prea mult efort.

Sursa foto: https://p1.pxfuel.com/preview/810/139/820/flower-casting-plant-watering-casting-water.jpg