Breaking news

Poliția din Cluj, amendată pentru că nu are mașini inscripționate și în maghiară

Incredibil dar adevărat. În România, poliția a ajuns să fie amendată pentru că nu și-a inscripționat mașinile și în limba maghiară. Acest lucru s-a întâmplat la Poliția Cluj Napoca.

masina politiePoliția a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ca urmare a unei sesizări depuse de organizația European Comitee Human Rights Hungarian Central Europe, care spune că luptă pentru apărarea drepturilor etnicilor maghiari din România.

În plângerea formulată către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ONG-ul acuză  Inspectoratul Județean de Poliţie din Cluj că nu a tradus în limba maghiară inscripțiile de pe mașini și clădiri.

Pe clădirea Poliţiei, situată în centrul comunei Săvădisla, nu apare nici o informaţie în limba maghiară, nici pe clădire, nici pe afişierele cu informaţii de interes public, iar în acest fel populaţia maghiară poate avea îndoieli în privinţa statului său de egalitate”, scrie în reclamaţia depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

CNCD a dat dreptate ONG-ului, motivându-și sancționarea poliției cu avertisment, prin faptul că: Plăcuţele unilingve şi/sau informaţiile comunicate într-o singură limbă, insuflă multora sentimentul de inferioritate, nu încurajează în cetăţeni sentimentul de egalitate”.  

Însă decizia CNCD a fost desfiinţată de Curtea de Apel Cluj. Judecătorii stabilind faptul că CNCD a făcut acest demers fără a informa din start Poliţia Cluj şi astfel, această instituţie nu s-a putut apăra în conformitate cu legile statului.