Breaking news

Polițiștii sibieni nu reușesc să închidă magazinele de etnobotanice din oraș

De aproape trei săptămâni, inspectorii Comi­sariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Poliţiei – Serviciul Investigaţii Fraude şi Gărzii Financiare Sibiu, sunt hotărâţi să „distrugă” reţeaua de comercializare a produselor etnobotanice.

Magazin_etnobotanicCu toate că dau amenzi peste amenzi, deocamdată, autorităţile nu au reuşit decât, sporadic, să închidă aceste magazine. În acest moment, în Sibiu mai există 3 astfel de magazine, unul pe str. Nicolae Bălcescu şi două pe Calea Dumbrăvii. În fapt, este vorba despre magazine închise în lunile trecute de inspectori. Imediat ce sunt închise magazinele, proprietarii acestora depun actele pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare pe numele unei firme noi şi îşi încep afacerea în altă locaţie.

Practic, se ajunge la o rotaţie a magazinelor până în momentul în care acestea sunt închise de autorităţi. Din cele 3 magazine controlate, două au sediul social în judeţul Vâlcea. În afara municipiului Sibiu, în judeţ nu mai există astfel de magazine care comercializează etnobotanice, potrivit conducerii CPC Sibiu. Pe măsură ce se închid şi deschid aceste magazine, proprietarii acestora au reuşit să diver­sifice marfa. Astfel, pliculeţele şi foile de ţigarete au mai mereu un alt fel de conţinut. Cele mai multe amenzi sunt aplicate pentru că nu există elementele de identificare şi compoziţie ale acestor produse, plus că nu sunt respectate cantităţile nete trecute pe ambalaj.  În ceea ce priveşte Garda Financiară, aceasta are posibilitatea ca, în urma unui control, să închidă managzinul pentr o perioadă de 3 luni, dacă se dovedeşte că vânzătorii nu eliberează bon fiscal, lucru care, de regulă, nu se întâmplă.

Numai în ultima săptămână au fost oprite de la comercializare câteva sute de foi de ţigarete. Valoarea amenzilor aplicate de inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor se ridică la 150.000 de lei. Din ultimele reclamaţii primite la CPC Sibiu produsul care apare cel mai frecvent în aceste sesizări este fruza de damiană, un afrodisiac utilizat pentru stimularea activităţii sexuale.

Deşi la Spitalul din Sibiu nu au ajuns până acum persoane care să fi consumat o cantitate foarte mare de plante etnobotanice şi nici nu au fost cazuri care să fi ajuns la Psihiatrie de bună voie, specialiştii spun că vârsta celor care consumă plante cu efecte halucinogene este în continuă scădere, pentru că preţul lor este mic. Astfel, se poate observa cum clienţii care stau la uşile magazinelor care comercializează droguri legale sunt elevii de la şcolile din zonă. Ei caută eliberarea de emoţii, de inhibiţii, tristeţe şi astfel ei devin clienţii fideli ai acestor magazine care vând plante cu efect prihotrop.