Breaking news

Poeta Nina Cassian a decedat, marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York

loading...

Poeta, prozatoarea, eseista şi traducătoarea Nina Cassian a decedat, marţi, la vârsta de 89 de ani, la New York, în urma unui stop cardiac, potrivit unor surse apropiate familiei, citate de Mediafax.

nina casian a decedatNăscută pe 27 noiembrie , la Galaţi, ca Renée Annie Cassian, autoarea a debutat ca traducătoare în 1944, sub pseudonimul Maria Veniamin, iar ca poetă în anul 1945, în România liberă, cu “Am fost un poet decadent”.

Primul volum de versuri, de expresie avangardistă, “La scara 1/1”, îi este publicat doi ani mai târziu. În paralel, scrie literatură pentru copii, din care cea mai cunoscută este cartea “Nică fără frică”.

Pentru o vreme, cedează presiunilor regimului comunist şi începe să scrie şi în stil proletcultist, dar începând cu 1956 se întoarce, după cum ea însăşi spune, la poezia adevărată.

Unul dintre marile merite artistice ale Ninei Cassian este că, încă de la începuturile sale literare, a inventat o limbă: limba spargă.

Un mod de exprimare artistică în care bunul său prieten, poetul şi matematicianul Ion Barbu, nu a crezut din capul locului.

Limba “spargă” am inventat-o în 1946 (am pomenit doar de avangardismul meu, de propensiunea mea structurală spre “joc”). Ion Barbu mi-a interzis să includ acele “exerciţii” în volumul meu de debut. Mult mai târziu le-am publicat în volumele Loto-Poeme (1972), în Jocuri de vacanţă (1983), însumând până la ora asta, circa o duzină de “sparguri”, ba pe unul l-am tradus şi în “sparga” engleză“, spunea poeta.

În 1985 Nina Cassian călătoreşte în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, şi decide să rămână definitiv acolo. Imediat, apartamentul din România îi este confiscat, iar cărţile îi sunt interzise.

Serviciul memorial va avea loc luni, 21 aprilie, la ora 15.00 (ora locală, n.r.), la Riverside Memorial Chapel din New York.

loading...