Breaking news

PNR cere demisia Ministrului Daea şi a şefului ANSVSA din cauza gestionării catastrofale a focarelor de Pestă Porcină

Preşedintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, de profesie medic veterinar, a luat poziţie publică cu privire la extinderea rapidă şi agresivă a focarelor de Pestă Porcină Africană în România ca urmare a lipsei de acţiune preventivă a autorităţilor competente.

Într-un an de zile, autorităţile statului nu au întreprins măsuri reale de prevenire şi combatere a Pestei Porcine Africane, sperând că la noi nu se va extinde şi că de la sine va dispărea. Incompetenţa şi nepăsarea celor de la Ministerul Agriculturii şi a celor din ANSVSA, a făcut ca în prezent să avem peste 500 de focare de Pestă Porcină Africană în 84 de localităţi din opt judeţe iar ritmul de extindere al virusului este alarmant. Evoluţia bolii este agresivă astfel că în prezent, potrivit datelor furnizate de ANSVSA, peste 60,000 de porci au fost ucişi. Drept urmare, în cursul zilei de azi, am transmis Primului Ministru al României o solicitare în scris prin care am cerut trimiterea Corpului de Control la Ministerul Agriculturii şi la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a depista persoanele care se fac vinovate de proasta gestionare a situaţiei create de primul focar de pestă porcină africană depistat în urmă cu un an de zile în Satu Mare. Consider că se impune revocarea din funcţie a Preşedintelui ANSVSA cât şi a Ministrului Agriculturii, întrucât sunt direct responsabili de evoluţia rapidă şi agresivă a focarelor de Pestă Porcină Africană din România”, a declarat Sebastian Popescu, Preşedintele PNR.

În urma verificărilor efectuate în teritoriu, Noua Românie a constatat următoarele nereguli:

 1. Lipsa unui plan concret de informare a populaţiei în privinţa Pestei Porcine Africane, ce înseamnă, care este pericolul şi ce trebuie să facă dacă porcii lor dau semne de boală.
 2. Lipsa unui plan de acţiune preventivă în teritoriu astfel încât să se limiteze extinderea focarelor de Pestă Porcină Africană.
 3. Nu s-a dispus nici în prezent, vânătoarea mistreţilor astfel încât populaţia acestora să fie ţinută sub control.
 4. Lipsa de comunicare în teritoriu a reprezentanţilor ANSVSA cu medicii veterinari concesionari.
 5. Potrivit estimărilor specialiştilor epidemiologi, lipsa măsurilor reale de combatere a pestei porcine, va face ca virusul să se răspândească în acest an în majoritatea judeţelor ţării şi România va primi interdicţie de a mai exporta carne de porc.
 6. Nu există o statistică reală cu privire la populaţia de suine din România, crescută în special în exploataţiile individuale.

Datorită incompetenţei şi lipsei de acţiune a autorităţilor competente, vor avea de suferit în primul rând crescătorii de suine, întrucât vor fi nevoiţi să depopuleze fermele de porci iar costurile de reluare a creşterii animalelor sunt foarte mari, în al doilea rând sunt afectaţi şi românii din mediul rural care-şi creşteau în gospodărie porci pentru propriul consum.

Procesatorii de asemenea vor fi afectaţi întrucât materia primă se va scumpi şi vor fi nevoiţi să importe carne de porc din alte ţări la costuri mult mai mari faţă de carnea produsă în ţară. În final, românul de rând, consummator al cărnii de porc şi al produselor din carne de porc, va fi afectat întrucât va plăti mai mult pentru carnea de porc şi produsele fabricate din carnea de porc.

Economia României va fi afectată întrucât se vor reduce sau chiar interzice pe o perioadă lungă de timp exporturile de carne de porc în UE.

Noua Românie solicită Primului Ministru al României adoptarea de măsuri rapide pentru a combate eficient extinderea bolii:

 1. Crotalierea gratuită a tuturor porcilor din România astfel încât toate animalele să fie înregistrate şi să se urmărească mişcările de porci dintr-un judeţ în altul.
 2. Demararea unei campanii naţionale de informare a populaţiei cu privire la Pesta Porcină Africană, ce trebuie să facă şi care sunt consecinţele.
 3. Comunicarea permanentă şi concretă a oficialilor ANSVSA cu medicii veterinari concesionari.
 4. Impunerea de restricţii reale de circulaţie a cărnii de porc din judeţele unde s-au depistat focare de pestă.
 5. Să comunice populaţiei dacă vor primi despăgubiri pentru porcii care nu sunt crotaliaţi şi înregistraţi.