Breaking news

PNL vrea anticipate dar și să revină la Guvernare

loading...

Alina Gorghiu și Vasile Blaga au anunțat luni într-o conferință de presă, că vor să intre la Guvernare, prin demiterea Guvernului Ponta, în Parlament, dar că și-ar dori și alegeri anticipate.

alina gorghiu - presedinte pnlPNL recunoaște în mod oficial că vrea să dărâme Guvernul Ponta, să facă o nouă majoritate în Parlament și să intre la Guvernare.

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, cei doi șefi ai noului PNL, au anunțat că în februarie vor depune o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Ponta și că între timp se lucrează la programul de Guvernare al premierului Predoiu.

Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să ştiţi că ştim că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituţia, cu ea defilăm şi noi, acestor dispoziţii din Constituţie ne vom supune”, a afirmat Gorghiu.

Co-preşedintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moţiune de cenzură, însă tema şi data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.

”Decizia a fost una unanimă în interiorul acestei şedinţe privitoare la momentul la care vom face această moţiune de cenzură, şi toată lumea a ajuns la concluzia următoare: că în mod categoric o guvernare trebuie pregătită. O guvernare pregătită înseamnă să ai disponibil, lucrat în interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei să exerciţi guvernarea. Nu cred că ne mai putem permite să facem execiţii guvernamentale peste noapte sau să credem că putem să ne ducem nepregătiţi la Palatul Victoria, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu guvernele României. Nu cred că poţi să depui o moţiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinţi Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor şi etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem să avansăm un calendar decât în aceşti parametri” , a răspuns Alina Gorghiu.

Vasile Blaga a fost întrebat dacă scopul moţiunii de cenzură este acela de a duce la declanşarea alegerilor anticipate sau dacă acest obiectiv este unul separat: Ne-am dori să poată fi parcurşi toţi paşii până să ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinşi că al doilea guvern trece tocmai datorită numărului excesiv de mare de parlamentari şi, şi ei ştiu, mulţi dintre ei, că nu se vor regăsi în viitorul Parlament şi indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Şi mă gândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moţiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în faţă – şi v-a făcut vorbire doamna co-preşedinte despre programul de guvernare – tocmai pentru că noi ştim că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziţie, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost şi noi implicaţi – un program de guvernare într-o noapte, se poate şi aşa – nu vrem să mai repetăm această istorie”.

Blaga a spus că vor discuta cu toate partidele parlamentare, cu excepția PSD, pentru a obține susținere parlamentară la moțiunea de cenzură.

Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au anunţat că programul de guvernare, coordonat de Cătălin Predoiu, are termen de finalizare în 28 februarie, stabilirea ponderilor fuziunii în 21 ianuarie, iar validarea deciziilor politice va avea loc în Consiliul Naţional din 31 ianuarie.

La auzul veștii că PNL vrea la guvernare, PSD a reacționat prin vocea purtătorului de cuvânt, Gabi Firea: Deși a avut de mai multe ori șansa să își asume drept obiectiv stabilitatea politică a României, Partidul Național Liberal demonstrează în continuare că nu este capabil să se reformeze și să se prezinte în fața electoratului drept un partid serios. În condițiile în care singurul proiect pe care liberalii și colegii lor din PDL sunt capabili să îl prezinte este cel al unei moțiuni de cenzură, putem trage concluzia că aceștia nu susțin măsurile utile luate de actualul Guvern pentru creșterea economică, a numărului investițiilor și a locurilor de muncă pentru tineri. Din păcate, PNL este la fel de distructiv sub conducerea Alinei Gorghiu și a lui Vasile Blaga precum era PDL atunci când era condus de Traian Băsescu. Un demers a cărei singură menire este să îi aducă pe democrat-liberali din nou la putere, în frunte cu un prim-ministru complet nepregătit, în persoana lui Cătălin Predoiu, este complet neserios. PNL nu reprezintă în acest moment o alternativă pentru că nu are un proiect de guvernare sau o viziune pentru România. Singura motivație politică a celor din opoziție este în acest moment setea de putere – iar românii nu asta așteaptă.

loading...