Breaking news

PNL cere convocarea Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice

Partidul Național Liberal cere convocarea în regim de urgență a Parlamentului României pentru dezbaterea și adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice.

alina gorghiu - presedinte pnlGrupul parlamentar al PNL, prin intermediul celor patru reprezentanți ai săi din Biroul Permanent al Camerei Deputaților, a cerut astăzi, 19 ianuarie, convocarea acestui for pentru o întrunire, în şedinţă de urgență, miercuri, 21 ianuarie, ora 11.00, în vederea convocării în sesiune extraordinară a Camerei Deputaților pentru dezbaterea și adoptarea legii insolvenței persoanelor fizice.

Acțiunea parlamentară vine ca urmare a inițiativei co-președinților PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga și reprezintă o dovadă a preocupării liderilor PNL cu privire la situația dificilă în care se găsește un număr mare de români care au contractat credite bancare în franci elvețieni.

Partidul Național Liberal își exprimă convingerea că toți membrii Biroului Permanent vor vota miercuri pentru întrunirea în sesiune parlamentară a plenului Camerei Deputaților ca un act de responsabilitate parlamentară pentru apărarea intereselor cetățenilor reprezentați în Parlamentul României.

Realizarea Pactului pentru armată, semnat inclusiv de dl Ponta, precum și convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru a vota legea insolvenței personale, inițiativă cu care domnul Ponta se declară de acord, confirmă soliditatea punctului nostru de vedere conform căruia fiecare instituție a statului trebuie să funcționeze, conform atribuțiilor constituționale. Președintele să medieze între partide, iar partidele să legifereze în cadrul Parlamentului. Mai rămâne doar ca Guvernul să reintre în activitate”, a declarat co-președintele PNL, Alina Gorghiu.

Deputatul PSD, Ana Birchall transmite un mesaj foștilor colegi de guvernare: Fac apel ca PNL să susţină şi prin fapte adoptarea proiectului de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, proiect iniţiat de mine în martie 2014, semnat de 151 deputaţi şi senatori, adoptat de Senat şi avizat favorabil de către Guvern.Problema creditelor neperformante şi în special a creditelor în franci elveţieni tinde să devină o problemă socială în România, aşa cum am avertizat încă de la începutul anului trecut când am introdus atât proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, cât şi proiectul de lege privind conversia creditelor. Fac apel la colegele şi colegii mei din opoziţie să nu folosească drama unor oameni pentru a-şi crea imagine politică, să renunţe la demagogie şi politicianism şi, dacă vor cu adevărat să ofere o soluţie zecilor de mii de români afectaţi zilele acestea de fluctuaţiile monedei elveţiene, să dea curs invitaţiei la discuţie şi dialog lansată astăzi de către prim-ministrul Victor Ponta. Premierul a cerut colaborarea tuturor partidelor pentru a identifica soluţiile care pot fi puse în practică, astfel încât să ajutăm românii care astăzi se află în necaz, nu din cauza lor, ci exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar. Apreciez că după declanşarea acestei crize PNL s-a hotărât să susţină şi adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, deşi este regretabil că la dezbaterile din Senat, de exemplu din Comisia juridică, membrii PNL au votat împotriva proiectului meu de lege privind insolvenţa persoanelor fizice. Maturitatea şi responsabilitatea cu care se gestionează această criză cauzată de fluctuaţiile cursului de schimb valutar este un exemplu care va face diferenţa între oamenii responsabili cărora chiar le pasă de problemele oamenilor şi demagogi care urmăresc exerciţii goale de imagine.

Către,

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, Domnului Valeriu ZGONEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor,

Stimate Domnule Preşedinte,

În conformitate cu prevederile art. 32, alin. (1) și ale art. 84, alin. (2) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă solicităm întrunirea, în şedinţă de urgență, a membrilor Biroului Permanent, pentru data de 21.01.2015, ora 11.00, în vederea convocării în sesiune extraordinară a Camerei Deputaților pentru dezbaterea și adoptarea Proiectului de Lege privind insolventa persoanelor fizice (PL-x nr. 579/2014).

Legea insolvenţei persoanei fizice reprezintă, în contextul evoluției recente a monedei franc-elvețian, singura reglementare ce poate duce la o soluționare rapidă și eficientă a situației dificile în care se găsește o mare parte a populației din România, care a contractat credite bancare în această valută. Apreciem că acest act normativ mai sus menționat, deja adoptat de Senat, oferă persoanelor care au făcut astfel de împrumuturi și care nu mai pot achita ratele, o soluție de reeșalonare a ratelor și poziția corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obțin. Spre deosebire de alte măsuri  propuse în această perioadă și care nu acționează retroactiv, considerăm că adoptarea acestei inițiative legislative va conduce la o rezolvare imediată și cu efecte benefice pentru populație.

Considerăm că demersul Partidului Național Liberal se va bucura de susținere din partea celorlalți membri ai Biroului permanent, ca un act de responsabilitate parlamentară pentru apărarea intereselor cetățenilor reprezentați în Parlamentul României.

Cu deosebită considerație,

Dan-Ştefan Motreanu, PNL – Vicepreşedinte al Biroului permanent

Ioan Oltean, PDL- Vicepreşedinte al Biroului permanent

Cristian Buican, PNL – Secretar al Biroului permanent

Ionel Palăr, PNL – Chestor al Biroului permanent