Breaking news

PNL a depus la Senat moțiunea simplă: S.O.S.: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile!

PNL continuă jocul mediatic și de imagine, bombardând Guvernul Ponta cu o nouă moțiune simplă, a patra din 2015. După Rovana Plumb, Eugen Teodorovici și Daniel Constantin, azi, a venit rândul lui Nicolae Bănicioiu să fie în colimatorul PNL cu moțiune simplă.

pnl - nicolae banicioiuNoul PNL, rezultat din contopirea cu PDL, partidul care în 2011, în mandatul lui Boc, a închis 87 de spitale din România, decizie în urma căreia au murit oameni, vine acum și acuză că acum: Românii mor cu zile!!!

PNL dă dovadă de ipocrizie fără margini susținând acest lucru în acest moment, după ce a înglobat PDL cu tot cu liderii care au închis spitalele în România.

Moțiune simplă – S.O.S.: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile!

Doamnelor și domnilor senatori,

Domnule ministru,

Dreptul la sănătate – unul din drepturile fundamentale ale omului – consfințit, dealtfel, și în Constituția României –  este  o noțiune complexă, care implică dreptul la viață, la un standard de trai adecvat și  acces nediscriminatoriu la servicii medicale de calitate.  Iar cei în măsură să vegheze la asigurarea accesului neîngrădit al celor suferinzi la asistență medicală sunt – așa cum se știe – decidenții politici. Sănătatea reprezintă, așadar, bunul  cel mai de preț al oricărei ființe umane, iar evoluția acestui  concept, privit ca o problemă de interes social, a condus la formarea OMS, în 1946. Sănătatea este definită de OMS drept ”stare de bine complet, din punct de vedere fizic, mental și social și nu înseamnă doar absența bolii”. 

          Dar, să revenim, cum se spune, la ”oile noastre”. Adică, mai exact, la modul în care guvernul actual al PSD a înțeles să gestioneze acest  domeniu de maximă importanță – SĂNĂTATEA.

Stimați colegi,

Pentru a respecta adevărul istoric, trebuie să amintim  faptul că, din cei 26 de ani care au trecut de la Revoluție, PSD a deținut portofoliul de la Sănătate aproximativ 13 ani, cumulat. Cu alte cuvinte, o perioadă îndelungată, reprezentanți ai acestui partid s-au aflat în postura de decidenți ai unuia dintre cele mai importante sectoare.  In tot acest timp, în toate campaniile electorale, precum și în programele de guvernare, SĂNĂTATEA a constituit un subiect exploatat din plin, iar promisiunile de reformare a acestui domeniu  reprezentau puncte-cheie ale acelorași campanii. Îndeosebi după aderarea României la U.E., cetățenii au așteptat răbdători, an de an, să se treacă la reformă,  să ne apropiem – cum era firesc – de standardele occidentale în privința sectorului sanitar.  Ceea ce s-a întâmplat însă, în realitate, a fost dezastruos. Ani de zile, sistemul a rămas anchilozat, nereformat din cauza unor  mentalități învechite, a intereselor de grup, a unui management defectuos, dar, mai ales, din cauza subfinanțării. Pe scurt, un sistem de sănătate precar, cu impact macroeconomic negativ asupra productivității, competitivității, eficienței  și, nu în ultimul rând, asupra duratei vieții!

Revenind la prezent, să vedem însă  cum a înțeles guvernul PSD, în speță ministerul de resort, să gestioneze acest sector vital pentru cetățenii României.

A elaborat Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, un plan ambițios, care propune – ce credeți? – REFORMAREA sistemului în șase ani!  În document se menționează, între altele, că      ”Strategia vede pacientul în mijlocul sistemului; acesta are dreptul să fie reprezentat în mecanismele decizionale, să fie tratat cu respectul demnității și drepturilor sale” și că ”scopul global” vizează ”îmbunătățirea stării de sănătate a populației României”.

Cum pot, oare, cei aflați la cârma Ministerului Sănătății să vorbească despre demnitate și drepturi ale cetățeanului, când, în anul de grație 2015, sistemului sanitar i s-a alocat  un procent de 4 la sută din PIB?

          Cum putem vorbi despre reformă, standarde înalte, performanță,  în condițiile în care media europeană a procentului din  PIB destinat sănătății este de 8-9  la sută pentru țările din Vest și de 6 la sută pentru cele din Estul  Europei?! În privința investițiilor publice în Sănătate, în România acestea sunt cele mai mici din UE,  statul alocând anual circa 536 euro pe locuitor, față de media UE de 1620 euro (conform EUROSTAT).

          Cum îi respectăm pe medici, asistenți medicali și, în egală măsură pe pacienți, atâta vreme cât – se cunoaște foarte bine situația – eșecurile reformei, tergiversările și, îndeosebi, subfinanțarea sistemului sanitar au avut un impact negativ atât asupra calității actului medical, cât și asupra nivelului de trai al personalului – medici și asistenți.  Ca să nu mai vorbim despre faptul că românul, în calitate de pacient, a fost în mod direct afectat! Ne veți răspunde, cu siguranță, că România nu a fost condusă doar de PSD, în cei peste 20 de ani de la Revoluție. Da, este adevărat, numai că partidul pe care îl reprezentați a clamat dintotdeauna grija pentru cetățean, pentru binele nației! In cazul acesta, stimați colegi, cum se explică faptul că exodul cadrelor medicale continuă în ritm accelerat sub guvernarea dumneavoastră? Cum ați reformat sistemul sanitar, din moment ce   miile de tineri  medici, ca și medicii specialiști de înaltă calificare, precum și asistenții medicali continuă să se îndrepte spre țări dezvoltate din Vestul Europei sau de pe alte continente, acolo unde munca le este respectată prin salarii și condiții adecvate pentru desfășurarea actului medical? Cifrele furnizate de statistici privind exodul medicilor și al cadrelor medicale medii sunt absolut înspăimântătoare: circa 15 000 medici și  peste 20 000 cadre medicale au părăsit România în ultimii ani! Conform estimărilor, în 23 de ani, România va rămâne fără medici specialiști! Cauza o cunoașteți cu toții: greșeli de salarizare, închiderea unităților spitalicești, risipa,  blocarea angajărilor, într-un cuvânt  management defectuos al sistemului!

Din păcate – și o spunem cu mâhnire – situația nu pare să–i fi  îngrijorat și pe decidenții politici din PSD, și nici măcar pe cei care gestionează Ministerul Sănătății. Singurii și cei mai afectați sunt pacienții, care se văd puși în situații penibile, copleșiți de o birocrație la care nu se renunță, din cauza căreia sunt plimbați de la un spital la altul, fără ca cineva să-i ia în seamă! Nu puține au fost cazurile – semnalate dealtfel în mass media – în care, din cauza timpului exagerat de așteptare pentru a li se acorda asistența de urgență, pacienții au  decedat! Una dintre cauzele care au provocat aceste situații tragice a fost tocmai lipsa  personalului medical calificat! Și aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care cetățenii români plătesc asigurări pentru sănătate!

Care este însă consecința acestor grave disfuncționalități, pe care, dumneavoastră, cei din PSD, aflați astăzi  la cârma României, nu ați găsit de cuviință să le eliminați? Statisticile vorbesc cât se poate de clar:

          România deține recorduri triste! Mai exact, ocupă primele locuri între țările Uniunii Europene în ceea ce privește mortalitatea infantilă,  incidența cazurilor de tuberculoză, dar și a uneia dintre cele mai reduse speranțe de viață!

Dealtfel, aceste date sunt confirmate  și în Strategia elaborată de PSD: Iată ce se menționează în documentul amintit: ”Mortalitatea infantilă rămâne cu cea mai mare rată din ţările UE – 27% şi de 2,4 ori peste media europeană. Mai departe, documentul recunoaște faptul că ”Modelul mortalităţii pentru principalele boli netransmisibile – circulatorii, unele cancere, ciroze – rămâne în general mai defavorabil în România decât în alte ţări UE, ratele standardizate pentru vârstă fiind de până la două ori mai mari comparativ cu mediile europene, iar diferenţele fiind marcante în cazul mortalităţii premature (la 0 – 54 ani)”.

Iată de ce, domnilor colegi de la PSD, domnule ministru al Sănătății, noi considerăm că Guvernul ar fi trebuit să procedeze astfel încât  serviciile medicale să devină eficiente! Ce să mai vorbim despre mediul rural? Spitale nu există, dispensarele sunt și ele pe cale de dispariție, cadrele medicale nu sunt motivate în nici un fel să se îndrepte către aceste zone. Rezultatul este evident chiar și pentru ultimul naiv: creșterea ratei îmbolnăvirilor, în lipsa mijloacelor de prevenție, creșterea mortalității generale și infantile. Iată deci cum se traduce în fapt grija pentru cetățean, pentru pacientul român – în viziunea PSD!

Și, tot pentru a respecta adevărul istoric, dorim să vă reamintim, domnilor guvernanți, câteva afirmații dintr-o Moțiune simplă prezentată de PSD, la Senat, în 2010. Iată ce se susținea în acel document, printre altele: ”Emigrarea medicilor lasă în urmă boală și suferințe netratate”;….”speranța de viață în România printre cele mai scăzute din Europa”; ..”.rata natalității este în continuă scădere”; ….”sute de localități din țară nu au medic”. Acestea sunt deci observațiile pe care, dumneavoastră, cei de la PSD, aflați la acea dată în Opoziție, le făceați în legătură cu gestionarea SANATATII de către guvernul de atunci. Întrebarea firească este: Ce ați făcut, acum, în anii de când conduceți țara, pentru eliminarea acestor neajunsuri. Răspunsul este simplu: Absolut NIMIC!

Iată care este realitatea: Exodul medicilor continuă, nu există politici privind factorii de risc; programele naționale de sănătate sunt decise arbitrar; actualizarea listei  de  medicamente compensate cu cele de ultimă generație  continuă să fie tergiversată, prejudiciindu-i îndeosebi pe bolnavii cronici;  mediul rural este în continuare  lipsit de medici.

Cât despre natalitate, datele furnizate de către Centrul de Cercetare Demografică al Academiei Române sunt cât se poate de grăitoare: ”România se află în cel de-al 26-lea an de declin demografic”.  Iar INS ne spune că 2013  a fost primul an,  după 1989, când populația României a fost sub 20 milioane locuitori! Și scăderea  a continuat , conform acelorași surse, și în 2014. Așa s-a ajuns la un alt record trist: Nivelul natalității în România este sub media celui din Uniunea Europeană, ne aflăm  însă printre țările cu cea mai scăzută speranță de viață și cu una din cele mai ridicate rate ale mortalității!

Să mai adăugăm câteva date statistice: România se află pe locul 26 din peste 30 de țări europene în privința acoperirii nevoilor de îngrijire medicală a pacienților, conform Raportului Comisiei OECD Health`s Data 2014.

Domnilor colegi din PSD,

Domnule ministru,

Oricât de elaborate ar fi strategiile, oricât de atrăgătoare  sunt promisiunile, oamenii nu pot fi amăgiți la nesfârșit cu reforme care nu se fac în realitate, cu bani care nu se alocă la nivelul cerințelor, cu liste de medicamente de ultimă generație, care, în fapt, nu se regăsesc pe lista celor compensate! Oriunde privim în SANATATE constatăm  DEZINTERES și … DEGRINGOLADĂ.

Un exemplu clar despre ceea ce înseamnă dezinteres, nepăsare sau, mai bine zis, incompetență crasă este situația gravă cu care se confruntă una din cele mai prestigioase instituții din România – simbol al cercetării medicale românești – Institutul  ”Dr. Ion Cantacuzino”, aflat în pragul falimentului. De aproape doi ani, acesta nu mai produce nimic! Cu alte cuvinte, acest institut a dispărut, practic, din punctul de vedere al liniei de producție. Aceasta în condițiile în care, timp de peste 90 de ani, a produs vaccinuri pentru combaterea unora dintre cele mai grave boli contagioase.

Așadar, iată, stimați guvernanți, cum un institut de cercetare cu implicații majore  asupra sănătății populației României, de o importanță vitală în  producția de vaccinuri și supravegherea epidemiologică a țării noastre, a devenit, victima unui lanț al slăbiciunilor, un fel de minge de ping pong, fiind trecut de la Sănătate la Educație, apoi fiind propus pentru preluare de către Universitatea de Medicină ”Carol Davila” (care nu a acceptat transferul) ș.a.m.d. În realitate, acest prestigios institut este victima unor persoane care nu-și asumă responsabilitatea adoptării unor soluții viabile pentru redresarea unei instituții strategice. De luni de zile specialiștii protestează pentru că nu și-au mai luat salariile, laboratoarele nu mai pot lucra în lipsa materiei prime necesare testelor, producția de vaccinuri fiind  compromisă, cu consecințe extrem de periculoase asupra sănătății populației.  In locul voinței politice, asistăm la TERGIVERSARI NEJUSTIFICATE, la NEPĂSARE, într-un cuvânt la DEGRINGOLADA! Pentru că, oricât de îngăduitori am fi, nu putem tolera o astfel de atitudine de-a dreptul scandaloasă a celor care sunt responsabili pentru   declinul unui bastion al cercetării românești – a Institutului ”Cantacuzino”!

Doamnelor și domnilor senatori,

Am rezervat un spațiu special  în cuprinsul acestei moțiuni unui subiect de mare actualitate:  CARDUL DE SĂNĂTATE. Mai bine zis unei situații care ne-a demonstrat – pentru a câta oară?! – cum pot fi desconsiderați cetățenii României de către cei pe care i-au ales să le reprezinte interesele.  Modul în care Guvernul a înțeles să gestioneze implementarea cardului național de sănătate a fost cel puțin deplorabil. Anunțat cu surle și trâmbițe, de la începutul anului, acest card s-a dovedit un fel de ”Cui al lui Pepelea”. Factorii responsabili din Ministerul Sănătății nu au avut o colaborare efectivă cu CNAS, astfel încât să fie pus la punct un plan coerent de distribuire a acestor carduri în timp util. Unele carduri au ajuns prin Poștă la destinatari; alte case de asigurări, cum este OPSNAJ, nu au avut contract cu Posta Română și cetățenii au fost obligați să depună cereri pentru a primi cardul la sediul OPSNAJ, alți cetățeni nu au intrat în posesia acestuia până la data de 1 mai, când devenea obligatoriu. Iar după  data de 1 mai, am asistat la HAOSUL total: medicii de familie refuzau acordarea de servicii medicale pacienților care aveau Cardul, și, pe de altă parte, din cauza numărului mare de accesări simultane, cardurile nu puteau fi validate de către cititoarele de card! CURAT MURDAR! ar fi spus inegalabilul Caragiale. În timp ce domnul ministru al Sănătății a calificat drept ”mici inadvertențe normale” incidentele legate de nefuncționarea cardului de sănătate, noi, cetățenii acestei țări, plătitori de asigurări, nu putem califica această situație de-a dreptul scandaloasă decât într-un singur mod: INCOMPETENȚĂ  CRASĂ, IRESPONSABILITATE, LIPSĂ TOTALĂ DE RESPECT FAȚĂ DE CETĂȚEANUL ROMÂN, PLĂTITOR DE TAXE!

Întrebarea pe care v-o adresăm, stimați guvernanți, stimate domnule  ministru al Sănătății, este: Chiar nu puteați organiza această acțiune în mod profesionist, chiar nu se puteau pune la punct  campanii ample de informare  a cetățenilor, astfel încât aceștia să nu mai fie umiliți la ușile cabinetelor medicale?! Chiar nu ați avut posibilitatea să le aduceți la cunoștință medicilor de familie  instrucțiunile cu privire la utilizarea cardului și soluțiile pentru situațiile de excepție, când acesta nu poate fi validat? Se face publicitate pentru tot felul de lucruri inutile, dar când este vorba de  o  minimă considerație  pentru cetățean, pentru pacienții adesea marcați de vulnerabilități, nu se găsesc suficiente fonduri!  Constatăm cu dezamăgire că, de fiecare dată când o strategie este gestionată defectuos, se găsește un vinovat de serviciu: Comunicarea, mai bine zis lipsa comunicării! Iată de ce, domnilor guvernanți, vă adresăm întrebarea firească: ”Cine vă împiedică să comunicați eficient?”  Să fie vorba de lipsă de comunicare  sau de incompetență și nepăsare față de cetățean?

          În ceea ce privește taxa clawback , aceasta a ajuns să fie o povară fiscală cu efecte dezastruoase asupra industriei farmaceutice, prin limitarea accesului pacienților la tratament. În trimestrul IV 2014, taxa clawback s-a ridicat la un sfert din vânzările de medicamente, însumând o creștere a nivelului taxelor plătite de industrie cu încă 25 la sută. Per total, în 2 ani, taxa  a crescut cu 67 la sută, conform unui mecanism lipsit de planificare și  transparență. Anunțată inițial ca o măsură provizorie, această taxă a ajuns să fie singurul mecanism prin care se acoperă deficitul istoric în sistemul de sănătate! Trist, dar adevărat!

Stimați domni guvernanți,

SISTEMUL DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA ESTE SUBFINANȚAT! Fără efortul comun și voință politică ale tuturor factorilor implicați, fără o strategie care să ducă la creșterea progresivă a finanțării acestui sistem nu vom putea atinge niciodată standardele europene în domeniu!

Managementul general al sistemului este deficitar! Nu există evaluări reale ale activității manageriale, nu sunt respectați termenii controalelor manageriale!

Nu există o preocupare reală pentru Sănătatea publică. Faptul că sistemul a pierdut specialiști de marcă, formați în România în timp de 9-10 ani de studii universitare și postuniversitare pare să nu-i  intereseze deloc pe cei responsabili!

FĂRĂ SPECIALIȘTI nu poate fi făcută o evaluare riguroasă privind starea de sănătate a populației sau a factorilor de risc pentru aceasta! Politicile privind factorii de risc lipsesc cu desăvârșire, în pofida recomandărilor OMS și ale Comisiei Europene.

Programele naționale de sănătate  sunt decise arbitrar și nu sunt evaluate din punctul de vedere al rezultatelor pentru starea de sănătate a populației.

Imunizările sunt desconsiderate, ceea ce reprezintă una din cele mai mari pierderi pentru serviciile preventive.

Având în vedere observațiile de mai sus, prin prezenta moțiune, Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal solicită adoptarea în  regim de urgență a unor măsuri, care să ducă la soluționarea disfuncționalităților grave care persistă în sistemul medical românesc, prin:

  1. Alocarea unor sume suplimentare, prin rectificare bugetară, destinate susținerii Programului de reformă în Sănătate;
  2. Realizarea unui program coerent de investiții;
  3. Stoparea migrației medicilor prin: elaborarea unui program realist, prin care tinerii absolvenți ai facultăților de medicină să fie încurajați și motivați să rămână în sistemul medical românesc, prin: crearea unor condiții de muncă decente, salarizare corespunzătoare conform competenței și performanței;
  4. Regândirea sistemului de salarizare a personalului din Sănătate – atât pentru medici cât și pentru asistenți;
  5. Asigurarea asistenței medicale în mediul rural;

Considerăm că adoptarea acestei moțiuni de către Senat reprezintă un semnal de alarmă pentru Guvern și, implicit, pentru Ministerul Sănătății și, totodată, un argument serios pentru soluționarea cu prioritate a problemelor cu care se confruntă acest sector de importanță vitală – SĂNĂTATEA!

Iată de ce considerăm îndreptățită solicitarea demisiei ministrului Sănătății, dl. Nicolae BĂNICIOIU și desemnarea unei alte persoane care să-și asume gestionarea eficientă și responsabilă a sectorului SĂNĂTATE !