Breaking news

Planifici o vacanță la munte? Află ce activități se pot practica și ce nu trebuie să lipsească din bagaj!

Munții au fost dintotdeauna apreciați, deoarece oferă o provocare fizică intensă celor care doresc să îi escaladeze. Mai mult, zonele montane sunt o sursă bună de apă, hrană și energie, astfel că o mare parte a populației lumii beneficiază de resursele date de munți.

Zonele montane sunt adesea alese ca destinații de către turiști, datorită aerului curat, peisajelor unice date de crestele munților, florei, faunei sălbatice, respectiv cunoașterii istoriei și culturii locale, încă păstrate vii de către localnici.

Care sunt cele mai practicate activități de la munte?

            Stațiunile din zonele montane oferă o multitudine de activități pentru cei care vin în vizită, în fiecare perioadă a anului, turiștii având posibilitatea de a experimenta și observa natura de la cele mai înalte cote, în fiecare anotimp.

Cele mai căutate activități din stațiunile situate la bazele munților sunt:

         practicarea sporturilor de iarnă: ski, snowboard, cățărări pe creste;

         relaxarea în cadrul băilor termale;

        plimbările cu ATV-ul pe traseele din păduri;

        explorarea parcurilor naturale, prin observarea florei și faunei;

        degustarea preparatelor și băuturilor tradiționale.

Ce ținute sunt potrivite pentru vacanțele în zonele montane?

            Datorită altitudinilor ridicate, temperaturile medii din zonele montane sunt mai reduse, față de alte locații, astfel este necesară acordarea unei atenții deosebite ținutelor ce urmează a fi pregătite.

În funcție de activitățile ce urmează să fie practicate, există mai multe opțiuni în alegerea articolelor vestimentare potrivite:

  1.     Activități sociale și culturale

Pentru cei care doresc să petreacă cu ocazia sărbătorilor de iarnă  sau cu ocazia unei  zile de naștere într-o pensiune situată la poalele munților, vestimentația se poate alege, astfel încât să fie atât vizual plăcută, cât și călduroasă. Doamnele pot opta pentru rochii tricotate, fuste cu cloș, pulovere de lână, prevăzute cu guler sau pantaloni lungi, cu talie înaltă. În ceea ce privește încălțămintea, se poate alege dintr-o gamă variată de cizme de iarnă pentru damă de la Reverse, pentru un look elegant. De asemenea, cei de la reverse.ro pun la dispoziție o mulțime de modele de articole de încălțăminte, potrivite pentru evenimentele care se desfășoară la munte.

În zonele montane se organizează diferite festivități și evenimente, având diferite ocazii, și anume vaste concerte de muzică populară, manifestări artistice și târguri tematice, în care se prezintă obiceiurile vechi și preparatele tradiționale ale poporului român. În funcție de zonă, se poate lua parte la activități din atelierele de creație, în care se pot învața artele olăritului sau a țesutului la război. Astfel, pentru a intra cât mai mult în atmosfera evenimentului, se pot alege elemente ale portului popular românesc, vedeta acestuia fiind ia, care se potrivește atât cu jeanși, cât și cu fuste ori sarafane.

  1.     Activități sportive

Activitățile sportive practicate la munte sunt cele de pe pârtii. Fie că este vorba de schi, snowboard sau săniușul, este necesară alegerea unei ținute speciale, compusă din articole vestimentare groase, confortabile și impermeabile. O ținută potrivită pentru sporturile de iarnă este alcătuită din mai multe straturi, având în partea inferioară colanți termici și pantaloni tip polar, impermeabili. În partea superioară se poate opta pentru bluză termică, jachetă polar, urmate de geaca termică, cu protecție împotriva vântului și a umezelii. De asemenea, accesoriile completează ținuta, iar cele mai importante sunt căciulile, gulerele pentru gât, mănușile și ciorapii de lână.

Munții reprezintă un mediu nemaipomenit de diversitate, în ceea ce privește flora, fauna și cultura localnicilor, iar prin alegerea ținutelor potrivite pentru activitățile ce urmează să fie practicate, vacanța planificată în zonele montane are mari șanse să devină perfectă.

Sursa foto: pexels.com

>