Breaking news

Ping-pong în Parlamentul României cu legea pentru Basarabia

Membrii Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților se contrazic între ei și așteaptă încheierea campaniei electorale pentru a se pronunța privind Legea cadru pentru relația cu Republica Moldova, introdusă în Parlament anul trecut, la solicitarea societății civile.

parlamentDeși inițial, potrivit inițiatorilor, propunerea fusese avizată favorabil în primă fază de către Comisiapentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, cu 8 deputați pentru și 6 contra, rezultat publicat și online pe pagina Camerei Deputaților, în mod misterios votul s-a transformat în 4 voturi pentru, 6 împotriva și 2 abțineri, deși procesul-verbal al ședinței indică 15 parlamentari prezenți. Deputatul Mircea Dolha, unul dintre iniţiatorii legii, a precizat în legătură cu acest caz „eu sunt deputat şi eu ştiu ce am votat acolo. Ne întâlnim după campanie, nu pot vorbi acum”.

Unioniștii spun că pretextul sub care legea a fost respinsă în Comisie a fost avizul negativ al Consiliului Legislativ precum şi punctul de vedere al Guvernului care nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative. Un reprezentant al arcului guvernamental dă totuși vina pe jocuri politice: „O parte din iniţiatori s-au răzgândit, din grupurile parlamentare PNL şi PDL. Ori sunt proruşi, ori îl iubesc dintr-o dată pe Putin sau pe Dodon. Sunt fără coloană vertebrală” a declarat Ninel Peia, deputat PSD pentru InfoPrut.ro.

Pentru a corecta unele inadvertențe din textul inițial al legii, deputatul Aurelian Mihai, și el membru al Comisiei, a introdus în data de 15 septembrie amendamente pentru fiecare punct al inițiativei legislative. Deși dezbaterea a avut loc două zile mai târziu, membrii comisiei nu au ținut cont de noile modificări, votând forma inițială a legii. De asemenea, noii membri ai comisiei.

Reprezentantul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion se declară uimit de vestea avizului negativ din partea Comisiei: “Acești deputați, prin specificul Comisiei și discuțiile purtate cu ei păreau cei mai interesați de soarta celor 3 milione de români de peste Prut. E o dezamăgire cruntă pentru noi faptul că nu am fost contactați pentru a găsi soluții și o formă a legii cât mai bună. Ne vom adresa individual fiecărui membru al Comisiei pentru susținere și, dacă tot se pretind acuma toate partidele a fi unioniste, e timpul ca reprezentanții lor pe zonă să lucreze alături de noi. Încă ne păstrăm speranța dar  va fi greu să mai avem încredere în buna-credință a unora…”.

Comisia pentru românii de pretutindeni de la Camera Deputaților include 17 deputați: Lubanovici Mircea (PD-L), Diaconu Mihai (Partidul România Unită), Dolha Mircea (PNL), Mocioi Niculina(PD-L), Deaconu Mihai (PP-DD), Peia Ninel (PSD),  Caloianu Mario (UNPR), Grecea Maria(PNL), Iane Ovidiu (PSD), Mihai Aurelian (independent), Mocanu Adrian (PSD), Moţ Constantin(PSD), Raeţchi Ovidiu (PNL), Stan Ion (PSD), Teju Sorin(PLR), Tomac Eugen (PMP), Uioreanu Elena (PNL).

Legea cadru pentru relația cu Republica Moldova vizează crearea unei instituții în subordinea primului ministru, care să coordoneze strategiile pentru cel de-al doilea stat românesc, obținerea mai ușoară a vizelor de intrare în România de către cetățenii Republicii Moldova, dar și integrarea basarabenilor în viața socio-culturală din România.

>