Breaking news

Pilotul iordanian Maaz al-Kassasbeh, ars de viu de teroriștii Statului Islamic

Maaz al-Kassasbeh, pilot iordanian, capturat în decembrie 2014, după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde  desfăşura un raid asupra poziţiilor Statului Islamic, a fost ars de viu de teroriști.

Maaz al-KassasbehMembrii Statului Islamic au postat pe internet o înregistrare video în care pilotul iordanian este ars de viu.

Maaz al-Kassasbeh a fost capturat pe 24 decembrie 2014, după prăbuşirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde desfăşura un raid asupra poziţiilor Statului Islamic, în cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste.

Guvernul Iordaniei a confirmat asasinarea pilotului militar, precizând că execuţia extrajudiciară a avut loc pe 3 ianuarie.

În replică la acest asasinat crunt, Iordania a anunțat o va executa miercuri, pe islamista irakiană Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte, a cărei eliberare era cerută de grupul Stat Islamic.

„Sângele militarului-martir nu a curs în zadar; răzbunarea va fi proporţională cu tragedia care i-a lovit pe iordanieni”, a declarat generalul Mamduh Al-Amiri, purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene.

Postul public de televiziune iordanian a anunţat, marţi seară, că Maaz al-Kassasbeh ar fi fost omorât pe  3 ianuarie.

Ministerul Afacerilor Externe din România condamnă cu fermitate executarea pilotului iordanian Moaz Al-Kasasbeh.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm executarea pilotului iordanian Moaz Al-Kasasbeh de către organizaţia teroristă ISIL. Actele teroriste comise de ISIL nu au nicio justificare, iar cei responsabili trebuie să răspundă în faţa justiţiei. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate şi exprimă solidaritatea cu Iordania şi poporul iordanian în aceste momente extrem de dificile. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul ferm al României de a combate terorismul internaţional şi de a-şi coordona eforturile cu aliaţii europeni şi euro-atlantici, precum şi cu partenerii din Orientul Mijlociu, regiune în care Regatul Haşemit al Iordaniei joacă un rol esenţial în menţinerea securităţii şi stabilităţii”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Și Președintele Franței a reacționat după asasinarea pilotului iordanian.

 „Preşedintele Republicii condamnă cu forţă asasinarea barbară a unui ofiţer al armatei iordaniene, Moaz al-Kassasbeh, ostatic al Daesh (acronimul în limba arabă al organizaţiei Stat Islamic) în Siria” şi „prezintă condoleanţele sale familiei (victimei) şi poporului iordanian”, a anunţat Elysée într-un comunicat.

Gruparea teroristă ceruse eliberarea islamistei Sajida al-Rishawi, condamnată la moarte şi închisă în Iordania pentru participare la un val de atentate în 2005. Guvernul din Iordania acceptase eliberarea islamistei în schimbul pilotului, dar ceruse dovezi că militarul era în viaţă.