Breaking news

Piese electrocasnice – Reciclarea lor

Fiecare gospodărie deține câteva electrocasnice, menite a ne îmbunătăți și ușura viața. De la aparate de gătit, aparate de cafea, frigidere, la mixere și roboți de bucătărie, grill electric, blendere și hote, fiecare articol ne este indispensabil.

Dar ce se întâmplă atunci când acestea nu mai funcționează? Cei mai mulți dintre noi optăm pentru înlocuirea lor, însă, înainte de a face acest lucru, am putea încerca să înlocuim piesele electrocasnice defecte.

Repararea aparatelor electrocasnice este o modalitate importantă de a reduce deșeurile și de a proteja mediul. Făcând acest lucru simplu, putem contribui la reducerea cantității de materiale dăunătoare care ajung în gropile de gunoi și ajuta la economisirea banilor pe termen lung schimband doar anumite piese.

Ce este reciclarea și ce sunt piese electrocasnice de uz propriu?

Reciclarea este procesul de transformare a materialelor vechi sau uzate în produse noi. Se mai numește și “upcycling”, ceea ce înseamnă că materialul reciclat este transformat într-un produs de calitate superioară. Prin reciclare, produsele inutilizabile și neregenerabile sunt transformate într-o formă care poate fi reutilizată pentru a crea noi produse. În plus, produsele reciclate utilizează mai puțină energie decât produsele noi.

Piesele electrice de uz casnic sunt de obicei, fabricate din metal, sticlă sau plastic. Ele sunt utilizate în diverse scopuri, cum ar fi accesorii, răzătoare, balamale, becuri, boluri, carcase, discuri ceramice, melci, motoare, piulițe, pompe, reductoare și multe altele. Rolul acestora ajută la funcționarea în parametrii optimi a fiecărui electrocasnic deținut.

Cum se face reciclarea pieselor electrocasnice?

În zilele noastre, aproape fiecare aparat electrocasnic dintr-o gospodărie obișnuită este reciclat. Reciclarea este procesul de transformare a deșeurilor în produse noi. Scopul reciclării aparatelor este de a reduce poluarea și de a conserva resursele, dar și de a reduce cantitatea de gunoi care ajunge la gropile de gunoi. Procesul de reciclare poate fi realizat în mai multe moduri, cum ar fi tratamentul termic (ardere), mijloace chimice (oxidare) sau mijloace mecanice (zdrobire).

Piesele electrice de uz casnic conțin multe substanțe și materiale periculoase care pot fi dăunătoare pentru oameni și pentru mediu. Este importantă reciclarea acestora pentru a evita orice daune potențiale. Primul pas în reciclarea aparatelor constă în îndepărtarea oricăror materiale dăunătoare, cum ar fi freonul, din aparat. Apoi, aparatul este demontat, iar componentele sunt sortate în diferite categorii, cum ar fi metale, plastic și sticlă. Componentele funcționale pot fi apoi utilizate pentru repararea produselor electrocasnice stricate.

Care sunt beneficiile reciclării pieselor electrice de uz casnic?

Reciclarea aparatelor vechi poate economisi bani și poate ajuta la reducerea amprentei de carbon.

Atunci când reparăm și reciclăm produsele electronice, evităm ca acestea să ajungă la gropile de gunoi, unde ajung să ocupe spațiu și să polueze mediul înconjurător. În schimb, putem refolosi aceste articole cu ajutorul unor piese electrocasnice noi.

În loc să cumpărăm electronice noi, putem pur și simplu să le reparăm sau să le recondiționăm. Dacă dorim să ne păstrăm echipamentele actuale, atunci putem găsi întotdeauna modalități de a le repara noi înșine. Procedând astfel, putem economisi bani și putem evita să plătim specialiști pentru repararea produselor. Pe lângă economisirea banilor, putem economisi timp prin repararea sau reutilizarea aparatelor noastre vechi.

Electronicele și electrocasnicele sunt alcătuite din mai multe materiale diferite, inclusiv plastic, metale și sticlă. Atunci când aruncăm aceste obiecte, provocăm poluare. Pe de altă parte, atunci când reparăm aceste articole, putem împiedica producerea de noi articole și, astfel, prevenim poluarea.

Dacă vom continua să folosim electronice noi atunci când cele vechi se strică, în cele din urmă vom rămâne fără spațiu pentru a le depozita. Electronicele și electrocasnicele ocupă mult spațiu, în special computerele și televizoarele sau mașinile de spălat rufe, aparatele frigorifice și cele pentru gătit. În schimb, atunci când reciclăm și reparăm aparatele vechi, spațiul care a fost ocupat cândva de aceste obiecte poate fi folosit pentru altceva.

Care sunt provocările legate de reciclarea pieselor electrice de uz casnic?

Procesul de reciclare nu este atât de ușor pe cât pare, existând multe provocări care vin odată cu acesta. Una dintre provocările des întâlnite în reciclarea pieselor electrice de uz casnic este lipsa unei piețe pentru aceste produse. Poate fi dificil să găsești firme pentru colectarea produselor nefuncționale. Însă, reparând și înlocuind piesele defecte, vei scăpa de grija eliminării electrocasnicelor defecte.

O altă provocare este reprezentată de transportul acestor produse dintr-un loc în altul. Există diferite tipuri de materiale utilizate în aceste produse. Odată reciclate, acestea nu pot fi amestecate în timpul transportului, ceea ce poate îngreuna realizarea acestui proces pe scară largă.

În cele din urmă, există probleme de mediu care vin odată cu acest proces, deoarece unele materiale ar putea avea un efect negativ asupra mediului dacă ar fi reciclate incorect sau eliberate în natură după ce au fost reciclate.

Care este nivelul de reciclare al electrocasnicelor?

Nivelul de reciclare a aparatelor electrocasnice este determinat de tipul de material din care este alcătuit. Aproximativ 75% din componentele electrocasnicelor sunt reciclabile, ceea ce înseamnă ca acestea pot fi reutilizate fie la fabricarea altor electronice, fie la repararea diverselor electrocasnice.

În ceea ce privește cantitatea de electrocasnice reciclată, nivelul scăzut de reciclare este rezultatul unei serii de factori, cum ar fi lipsa de conștientizare, lipsa stimulentelor și lipsa infrastructurii adecvate în unele regiuni, cu precădere în zonele rurale unde firmele care se ocupă cu reciclarea produselor sunt mai reduse.

Ce putem face să prevenim risipa și adunarea pieselor electrocasnicelor în spații special amenajate?

O modalitate de a încerca să reducem această risipă a electrocasnicelor deteriorate este amenajarea unor spații special destinate colectării pieselor electrocasnice. Acest lucru va împiedica aruncarea obiectelor inutile și va facilita repararea sau înlocuirea aparatelor electrocasnice.

O altă soluție este de a recicla cât mai mult posibil. Nu numai că reciclarea ne ajută să reducem cantitatea de gunoi produsă în general, dar poate fi și distractivă. Reciclarea ne permite să folosim materialele într-un mod nou și inovator, ceea ce creează totodată noi locuri de muncă.

>