Breaking news

Piaţa Sudului din Capitală, inaugurată după o invesiţie de 10 milioane de euro

Noua Piața Sudului a fost inaugurată marţi. Bucureştenii pot cumpăra alimente proaspete direct de la producători, la prețuri accesibile. Investiţia totală se ridică la peste 10 milioane de euro.

Zeci de chioșcuri și construcții provizorii, care funcționau ilegal pe domeniul public și care, în decursul anilor, au transformat tradiționala piață într-un adevărat bazar și într-un pol al infracționalității chiar în centrul sectorului, au fost demolate, pentru a face loc unui complex agro-alimentar dotat la cele mai înalte standarde și sigur pentru comercianți dar și pentru oamenii care se aprovizionează din acest loc.

Nouă luni de zile au durat lucrările de modernizare și extindere a Pieței  Sudului. Bucureştenii pot găsi la Piața Sudului, atât cele mai moderne condiții și dotări pentru un comerț civilizat, cât și fructe și legume proaspete sau alimentele de bază, toate acestea regâsindu-se într-un singur loc, un nou ansamblu agro-alimentar, ce a fost refăcut din temelii și care, în momentul de față, este format din:

Corp 1 – Acesta este corpul central al noului ansamblu. Cu un regim de P+1 și cu o înălțime liberă generoasă la interior, de aproximativ 8.5 metri, acest spațiu are o arhitectură modernă, realizată pe o structură metalică în formă de arce, cu fațade vitrate și copertină de sticlă în zona de acces, care să permită o puternică iluminare naturală.

Acest corp este dedicat atât comerțului cu tarabe cât și comerțului cu magazine independente. În total, au fost amenajate 145 de tarabe pentru producătorii de fructe și legume, dispuse pe cele două nivele – 105 la parter și 40 la etaj,  precum și 37 spații comerciale, de unde oamenii se vor putea aproviziona cu  produse alimentare de bază, brânzeturi, produse din carne, de panificație, etc.. Mai mult, la etajul acestui corp, a fost amenajată o zonă de alimentație publică – restaurante, cafenele precum și zone de relaxare.

Corp C2 – este un pavilion cu spații de închiriat, aflat în lungul Străzii Nițu Vasile, în partea de Vest a amplasamentului, amenajat pentru comercializarea produselor fast-food, panificație, patiserie, cofetărie.

Corp C4 – Acesta este o clădire cu un regim de înălțime subsol+parter, amplasat lângă C1 și paralel cu C2. La parterul acestei zone au fost amenajate zone comerciale destinate închirierii, iar la subsol spații tehnice.

Au fost montate sisteme de detecție și de stingere a incendiilor, sisteme de evacuare a fumului și, după caz, a gazelor fierbinți. Totodată, la realizarea construcțiilor, s-au folosit materiale ignifugate, care să asigure rezistența la foc și să nu favorizeze propagarea ușoară a incendiilor, iar căile de evacuare au fost dimensionate pentru evacuarea unor fluxuri mari de persoane și suplimentate cu ieșiri direct în exterior.

În zona tarabelor au fost amenajate zone distincte cu fântâni pentru spălarea fructelor și legumelor, camere frigorifice pentru păstrarea produselor perisabile, au fost montate separatoare de grăsimi pentru evacuarea apelor uzate, au fost amenajate vestiare și grupuri sanitare distincte pentru personalul de deservire și clienți. Valoarea investiției este de 8 milioane de euro plus TVA.

Parcul Central, care a fost amenajat lângă piață, are o suprafață de aprox. 10.000 mp, este un spațiu verde generos, cu fântâni arteziene, cu mobilier urban modern și elemente de decor naturale în care oamenii se pot relaxa. Mai mult, datorită amplasării într-una dintre cele mai aglomerate zone din sector și în imediata apropiere a stațiilor de transport în comun, parcul va putea asigura și o gestionare eficientă a fluxurilor de pietoni, foarte ridicate, de altfel, la orele de vârf.

Și tot pentru un trafic decent într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei a fost construită și parcarea supraetajată de la Piața Sudului, dată în folosință deja, de la începutul acestui an. Cu o capacitate de peste 300 de locuri, dispuse pe trei nivele, această parcare are o dublă funcţiune, întrucât asigură atât deservirea celor care tranzitează zona şi caută un spaţiu de tip park&ride, pentru a-şi lăsa maşina în siguranţă şi pentru a traversa oraşul cu metroul, sau cu alte mijloace de transport în comun cât şi a celor care locuiesc în apropiere şi au nevoie de o parcare de reşedinţă.

>