Piaţa auto din România – în cădere liberă

Piaţa auto românească s-a prăbuşit în luna ianuarie a acestui an cu 84,6%, fiind cea mai slabă performanţă din UE. Înmatriculările de autoturisme noi din România au scăzut până la nivelul de 2.133 de unităţi, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Auto din Europa (ACEA).

masiniPiaţa auto românească a înregistrat în luna ianuarie 2010, cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani, România fiind campioană la acest capitol pe plan european. Alături de ţara noastră se încadrează şi Ungaria cu o scădere de 54,7%, Bulgaria cu 47,5%, Letonia cu 46,2% şi Estonia 44,5%. Spre deosebire de acestea, piaţa auto din Portugalia a avut o creştere de 62,1%, iar pieţele din Suedia şi Danemarca au înregistrat creşteri între 30 şi 60%.

Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, Dacia nu a mai fost cea mai vândută marcă din România, fiind devansată de Volkswagen şi Ford.

Astfel, Dacia a început anul în cădere, coborând de pe primul loc, pe locul trei. Dacia  a vândut 201 maşini noi în ianuarie, faţă de 3.467 cât a vândut în aceeaşi lună din 2009. Prima poziţie a fost ocupată de Volkswagen, cu 443 de unităţi, iar pe locul doi s-a situat Ford cu 259 unităţi.

În plan teritorial, în Bucureşti au fost înmatriculate 1.374 de autoturisme noi (64,4 % din total), iar în judeţele Brăila, Caraş Severin, Harghita, Botoşani, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Vaslui, Covasna, Ialomiţa, Bistriţa Năsaud şi Alba au fost înmatriculate sub 10 autoturisme noi. Recordul absolut îl deţine Sălajul, unde s-a înmatriculat un singur autoturism nou.

>