Breaking news

Petru Pane, turneu de primăvară în România, la doar 16 ani, cu sprijinul Institutului polonez

În perioada 8-22 aprilie, în trei săli de concert din România se va petrece un turneu inedit, susţinut de Institutul polonez din Bucureşti care va avea în centru prezentarea lucrării lui Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet şi orchestră, în interpretarea tânărului clarinetist în vârstă de 16 ani, Petru Pane.

Programul o va avea ca solistă pe pianista Oxana Corjos, care va prezenta alternativ Fantezia pentru pian și orchestră în la minor de R. Schumann şi Burlesca în re minor pentru pian şi orchestră de R. Strauss,

Concertele sunt programate pe 8 aprilie, ora 19, la Sala Thalia din Sibiu alături de Filarmonica din Sibiu dirijată de Gheorghe Costin,  pe 12 aprilie, ora 19, la Sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea împreună cu Orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, dirijor Adrian Petrescu şi pe 22 aprilie, ora 19, la Palatul culturii din Târgu Mureş, cu Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş, dirijor Gheorghe Costin.

In deschiderea concertului de la Sibiu din 8 aprilie, de la Sala Thalia, va fi lansată animaţia pe muzică de Bach JOY, povestea şi interpretarea Oxana Corjos, ilustraţia Cristiana Călin., animator Augustin C. Pop., o producţie Popixar.Studio.

Concertele vor avea loc online sau cu public, în funcţie de evoluţia situaţiei sanitare.

Program detaliat

8 Aprilie 2021, Sala Thalia, Sibiu

Orchestra Filarmonicii Sibiu
Dirijor: Gheorghe Costin
Soliști: Oxana Corjos – pian
Petru Pane – clarinet

Max Reger – Variaţiuni şi fugă pe o temă de Mozart

Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră
R. Schumann – Fantezia pentru pian și orchestră în la minor

12 Aprilie 2021, Sala Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea

Orchestra Filarmonicii “Ion Dumitrescu” Râmnicu-Vâlcea

Dirijor : Adrian Petrescu

Soliști: Oxana Corjos – pian

Petru Pane – clarinet

W.A. Mozart , Uvertura la opera “Nunta lui Figaro”

Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră

  1. Schumann – Fantezia pentru pian și orchestră în la minor
  2. A. Mozart – Simfonia nr. 28 in Do major

22 Aprilie 2021, ora 19.00, Palatul culturii din Târgu Mureş

Orchestra Filarmonicii din Târgu Mureş

Dirijor: Gheorghe Costin
Soliști: Oxana Corjos – pian
Petru Pane – clarinet

  1. A. Mozart – Simfonia în Do Major nr 41, ”Jupiter” KV 551
    Witold Lutoslawski – Preludii dansante pentru clarinet și orchestră de cameră
  2. Strauss – Burlesca în re minor pentru pian şi orchestră

Născut in anul 2004 într-o familie de muzicieni, Petru Pane începe de timpuriu studiul pianului ca elev extern la Liceul “George Enescu”, clasa profesoarei Ana-Maria Ciornei. După patru ani, interesul său se îndreaptă către clarinet, studiind acest instrument cu pasiune la clasa admirabilului profesor Ovidiu Căplescu, la Şcoala de muzică nr. 3. In această perioadă susține recitaluri la “Muzeul Enescu” București, la Sala Patria – Filarmonica din Brașov, la Palatul Suțu in cadrul stagiunii ACCUMM și la Universitatea Națională de Muzică.

Participă la concursuri naționale, câștigând mai multe premii: Premiul de excelență la concursul de interpretare instrumentală “In memoriam Yehudi Menuhin”, Premiul II la concursul national Iosif Sava, Premiul II la Olimpiada de muzică, Premiul I la concursul “In memoriam Dinu Lipatti”.      A participat la cursurile de vară “Summer Academy Kronstadt”, Brașov 2017 și 2018 unde a lucrat cu clarinetiștii Emil Vișenescu și Horia Dumitrache (Elveția) și dirijorul Horia Andreescu. In anul 2018 obține Premiul I la Olimpiada naționala de muzică faza pe București și Premiul al III-lea la faza pe țară. De asemenea, cucerește Premiul I la concursul internațional “Ioan Goia”, Iasi.

In noiembrie 2018 îşi face debutul solistic cu Filarmonica “Mihail Jora” Bacău dirijată de Ovidiu Bălan, după care cântă ca solist cu Orchestra Inginerilor București. Câștiga premiul I la Concursul național “Victor Giuleanu” (2019). Este selecționat de Fundația “Remember Enescu” pentru a participa la concertul de gală ce a avut loc in luna mai la Filarmonica “Ion Dumitrescu”. Este selectionat in Orchestra Simfonietta ca cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei.

In septembrie 2019 este invitat in cadrul prestigiosului festival “George Enescu” pentru a sustine doua scurte recitaluri, iar in luna octombrie debuteaza ca solist la Ateneul Roman in cadrul stagiunii “Clasic e fantastic”.

Anul 2020 aduce tanarului clarinetist participarea la turneul national “O harpă de poveste”, în care cântă alături de Maria Bâldea şi Oxana Corjos.

În decembrie 2020 câştigă Premiul I la prestigiosul concurs international “Sava Dimitrov”, jurizat de personalitati de prim rang ale scenei international.

>