Breaking news

Peste 90% din puii din magazinele românești sunt injectați cu apă

Dragoş Frumosu, Președintele Federaţiei Sindicale din Industria Alimentară spune că în România, peste 90% dintre puii din hipermarketuri sunt injectaţi cu apă.

pui de gainaNe uităm la ei ce dolofani și aspectuoși par, însă habar nu avem ce mâncăm. Despre puii de pe rafturile hipermarketurilor facem vorbire.

După ce săptămâna trecută am aflat că puii din import sunt plin de hormoni iar cei românești îndopați cu antibiotice, azi aflăm că pe lângă toate astea mai sunt și injectați cu apă.

Dragoş Frumosu spune că injectarea se practică nu doar pentru a da un aspect atrăgător cărnii, ci şi pentru a prelungi termenul de valabilitate.

Tot ce arată frumos, rotund, aranjat în pungă, în procent de 90% înseamnă pui injectat. Se practică această injectare şi datorită măririi termenului de valabilitate, dar nu ştim ce mâncăm. În România şi în domeniul industriei alimentare şi al respectului faţă de consumator trebuie o legislaţie foarte drastică. Trebuie să avem standarde pentru fiecare produs, ca să ne asigurăm că mâncăm sănătos. Trebuie verificat bine, pentru că în afară de apă poate să mai conţină şi altceva şi trebuie să ştim procentul care trebuie fi utilizat pentru a nu ne îmbolăvi”, spune Dragoş Frumosu.

Dacă Bulgaria a interzis vânzarea cărnii de pui injectată cu apă începând din 20 februarie 2013, directorul ANSVSA, Constantin Savu spune că în România nu există astfel de pui injectați cu apă. Întrucât angajații ANSVSA au făcut peste 240 de controale care nu au relevat faptul că puii ar fi plin de apă.

Pe etichetă trebuie să scrie “conţine apă în procent de…”. Trebuie făcută o disciplină chiar dacă marii producători nu doresc lucrul ăsta. Dacă gustaţi nişte produse făcute de o companie multinaţională din România şi acelaşi produs din Franţa, Germania, Belgia, veţi observa că produsul de acolo e mai bun. În România, din reţete se “fură”, adică se foloseşte mai puţin pentru ca produsul să iasă mai ieftin, dar consumând în multe situaţii porcării”, a mai spus Dragoș Frumosu.

Nutriţionistul Virgil Stroescu spune că, dacă problema este naţională, Institutul de cercetare alimentară trebuie să ia mostre ale produselor şi să facă o cercetare, întrucât aceşti pui sunt periculoşi pentru sănătatea omului deoarece nu se ştie cu exactitate compoziţia substanţei cu care aceştia sunt injectaţi.