Breaking news

Peste 90 de șefi de stat și de guvern, la funeraliile lui Nelson Mandela

loading...

Aproximativ 100 de șefi de stat au participat marți, la ceremonia organizată pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

funeralii nelson mandela“Nkosi sikelel’ iAfrika” (“Dumnezeu să binecuvânteze Africa”) a intonat mulţimea adunată pe stadionul unde a avut loc ceemonia funerară.

Preşedintele Jacob Zuma, omologul său american Barack Obama şi braziliana Dilma Rousseff, au luat cuvântul pentru a-i spune adio fondatorului “naţiunii curcubeu”.

A fost nevoie de un om ca Madiba pentru ca şi prizonierul, şi temnicerul să fie eliberaţi. (…) La fel ca Africa de Sud, şi Statele Unite au trebuit să depăşească, prin sacrificii, secole de discriminare rasială. Michelle şi cu mine suntem beneficiarii acestei lupte”, a spus Obama.

În drumul său spre scenă, înainte de a susţine un discurs, Barack Obama a dat mâna cu liderul cubanez Raul Castro, un gest fără precedent pentru cele două ţări de la întreruperea relaţiilor diplomatice, acum mai bine de jumătate de veac.

La ceremonie a luat parte și premierul Victor Ponta cât și fostul președinte al României, Emil Constantinescu. Ponta a avut o întâlnire cu preşedintele american Barack Obama, cu care a discutat timp de 15 minute, în tribuna stadionului în care a fost organizată ceremonia în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela.

Momentul solemn a fost marcat însă și de câteva incidente. Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a fost huiduit de mai multe ori, iar Obama şi premierul britanic David Cameron s-au alăturat premierului Danemarcei Helle Thorning Schmidt, care a făcut o poză cu telefonul.

Printre personalităţile care au ajuns la ceremonie se numără Barack şi Michelle Obama, Bill şi Hillary Clinton, George W. Bush, Francois Hollande, Nicolas Sarkozy, Raul Castro, David Cameron, Ban Ki-moon, Bono şi miliardarul Patrice Motsepe. Circa 90 de şefi de stat sau de guvern din toată lumea sunt aşteptaţi în Africa de Sud, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Nelson Mandela.

Cele aproximativ 90.000 scaune ale stadionului au fost ocupate în proporţie de 70 la sută în pofida ploii torenţiale care a căzut neîncetat pe toată durata desfăşurării ceremoniei.

loading...