Breaking news

Peste 750 de camioane românești, blocate în vamă de greva generală din Grecia

Grecii creează haos în Europa prin greva generală care paralizează traficul rutier. Punctele de trecere a frontierei bulgaro-elene sunt blocate de sute de camioane pline cu marfă care nu pot circula din cauza grevei grecilor. La rândul lor, bulgarii au blocat toate camioanele care vin din Grecia.

camioane blocate in vamaDe trei săptămâni, tot fluxul comercial de transport rutier este dat peste cap pe ruta Italia – Grecia – Bulgaria – România şi retur, iar camioanele româneşti sunt blocate în trafic atât în Grecia, cât şi în Bulgaria fără că cineva să se intereseze de soarta şoferilor care sunt într-o situaţie disperată, neavând la dispoziţie condiţii de hrană sau de igienă personală şi mai ales neavând nici o informaţie care să îi pună în situaţia unor estimări legate de program.

În acest moment peste 750 de camioane de mare tonaj se află blocate în această situaţie, iar perspectivele sunt şi mai sumbre având în vedere ultima poziţionare a bulgarilor care vor aplică, conform anunţului de astăzi, o măsură similară de protest în replică la acţiunea din Grecia. 

Urmare a întreruperii circulației pe partea elenă, transportatorii bulgari au adoptat măsuri de retorsiune ad-hoc, blocând la rândul lor intrarea autovehiculelor dinspre Grecia în Bulgaria. Drept urmare s-au format cozi de ambele părți (circa 17 Km).

Autorităţile bulgare au recomandat turiștilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră cu Grecia și utilizarea rutelor alternative prin Macedonia, precizând că prin punctele de frontieră Kulata, Ilinden și Kapitan Petko Voievoda nu se permite trecerea niciunui tip de autovehicul.

Reprezentanții transportatorilor bulgari au anunțat că vor bloca şi punctele de trecere a frontierei de la Makaza, Ilinden și Zlatograd, începând cu data de astăzi, 18 februarie 2016, orele 09:00.

Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că Ambasada României la Sofia, Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României în Salonic cunosc situaţia generată în urma blocajelor rutiere produse în punctele vamale şi au menţinut permanent legătura atât cu autorităţile locale.

Reprezentanţi ai oficiului consular român la Salonic, cu sprijinul poliţiei şi al altor autorităţi locale, s-au deplasat la punctul de trecere al frontierei eleno-bulgară Promahonas-Kulata, în cursul zilei de 17 februarie 2016, unde au distribuit medicamente de urgenţă şi apă, stabilind totodată, continuarea zilnică a acestei acţiuni de sprijin.

Prin intermediul Biroului Ataşatului de Interne la nivel local, Ambasada României la Atena a semnalat situaţia autorităţilor elene, solicitând continuarea şi amplificarea demersurilor de susţinere a eforturilor oficiului consular al României la Salonic în sprijinul cetăţenilor români aflaţi în dificultate.

 

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români afectaţi de blocajele rutiere produse la frontiera dintre Grecia şi Bulgaria, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins și continuă să desfășoare, inclusiv prin intermediul Ambasadelor României la Sofia, la Atena şi al Consulatului General al României la Salonic, ample demersuri după cum urmează:

În plan diplomatic, ambasadorul României la Atena şi Consulul General al României la Salonic au primit instrucţiuni exprese de la conducerea MAE pentru a transmite autorităţilor elene de resort importanţa deblocării imediate a frontierelor şi a reluării traficului de persoane şi mărfuri, date fiind consecinţele umanitare şi financiare ale situaţiei blocajului actual, nu numai asupra celor două state, dar şi asupra întregii regiuni, având în vedere faptul că graniţa bulgaro-elenă se află pe axe paneuropene de transport.

Ambasadorul României la Atena şi Consulul General al României la Salonic sunt deja pe teren, la unul dintre punctele de frontieră blocate, pentru a vedea care este situaţia şi a identifica soluţii pentru deblocarea acesteia.

În acelaşi timp, ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a discutat cu omologul său bulgar pentru a analiza împreună şi a evalua modalităţile de soluţionare cât mai rapidă a situaţiei de blocaj de la frontiera bulgaro-elenă.

Totodată, misiunile diplomatice şi consulare ale României de la Sofia, Atena şi Salonic au fost instructate să acorde asistenţă, de orice natură, conducătorilor auto români care sunt nevoiţi să aştepte în punctele de frontieră ale Greciei, precum şi sprijin logistic conducătorilor auto vizaţi de blocaje, pentru a-i îndruma în punctele de frontieră sau pe drumurile care, eventual, nu sunt afectate de grevele respective. În acelaşi timp, misiunile au fost instructate să întreprindă demersurile necesare către autorităţile vamale din Grecia pentru ca operatorii de transport români să nu poarte responsabilitatea unor probleme legate de depăşirea termenelor menţionate în documentele vamale ale mărfurilor pe care aceştia le transportă.

În plan consular, prin misiunile diplomatice şi consulare, am  răspuns permanent solicitărilor de asistenţă consulară și de informaţii actualizate, formulate de cetăţenii români. Începând cu data de 17 februarie 2016, reprezentanţi ai oficiului consular român la Salonic, cu sprijinul poliţiei şi al altor autorităţi locale, s-au deplasat zilnic la punctul de trecere al frontierei eleno-bulgare Promahonas-Kulata, unde au distribuit cetățenilor români medicamente de urgenţă, apă și alimente. Aceste acţiuni de sprijin continuă zilnic.

MAE întreprinde demersuri pentru a sprijini dialogul dintre ministerele  de specialitate – Ministerele de Transport din România şi Macedonia – pentru urgentarea identificării unei soluţii de tranzitare a teritoriului acestei țări de către autovehiculele de transport marfă, ca variantă de ocolire a frontierei eleno-bulgare.

Deși fermierii eleni au ridicat barajele de la frontiera cu Bulgaria, Vama Promachonas rămâne blocată de transportatorii bulgari, ca reacție la acțiunile fermierilor eleni, consecința fiind crearea unei coloane de aproximativ 30 km de mașini de mare tonaj pe partea elenă.

De asemenea, la frontiera cu Turcia, Vama Kipi este deschisă numai autoturismelor şi autobuzelor, nu și camioanelor.

Transportatorii români care sunt blocați la punctele de trecere a frontierei dintre Republica Elenă și Republica Bulgaria și care doresc să tranziteze teritoriul Republicii Macedonia pe ruta Dojrani – Novo Selo (Macedonia) – Zlaterevo (Bulgaria) pot face acest lucru cu plata unui ”permis verde” în valoare de 100 euro/autovehicul care înlocuiește autorizația de tranzit.

Formalitățile se efectuează pe loc, în punctul vamal macedonean. Se păstrează obligativitatea îndeplinirii formalităților standard de tranzit/trecere a frontierei (inclusiv formularul T1).

Autoritățile române țin legătura cu ministerul macedonean al transporturilor astfel încât operatorii de transport din România să fie informați în permanență cu evoluția situației.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Skopje, a efectuat demersuri susţinute pe lângă autoritățile Republicii Macedonia pentru identificarea unei soluții care să permită transportatorilor români blocați la frontiera dintre Republica Elenă și Bulgaria accesul la o rută ocolitoare, prin tranzitarea teritoriului Republicii Macedonia.

În urma acestor acţiuni, autoritățile Republicii Macedonia au instituit o procedură care oferă posibilitatea eliberării în regim de urgență a autorizației de tranzit necesare, direct în punctele de trecere a frontierelor statului respectiv. De soluția specificată vor putea beneficia toți transportatorii români de mărfuri ale căror autovehicule sunt momentan blocate la frontiera eleno-bulgară.

Atât ambasadorul României la Atena, cât și consulul general al României la Salonic se află la punctul de trecere a frontierei eleno-bulgare de la Promachonas-Kulata, pentru a acorda asistență la fața locului șoferilor de cetățenie română.

Detalii tehnice privind procedura de tranzitare a teritoriului în Republica Macedonia disponibile aici: http://mt.gov.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/1089-19022016-3

Ca urmare a faptului că Asociația Transportatorilor Bulgari amenință cu blocarea tuturor punctelor de frontieră cu Republica Elenă, se recomandă conducătorilor auto, care doresc să intre în Grecia, evitarea deplasării prin punctele de frontieră cu Bulgaria și să opteze pentru punctele de frontieră cu Macedonia.

Continuă să fie blocate de către fermierii eleni următoarele tronsoane rutiere:

 • Zona Bralos, pe DN Atena-Lamia și zona Kileler, pe vechiul drumul național Larissa – Volos.
 • Zona Kefalovrysos- Aitoloakarnania, D.N. Antirio-Ioannina (pe durată nedeterminată).
 • Valea Tempi – Larissa, Autostrada Patra-Atena-Salonic (pe durată nedeterminată).
 • Intersecția Nikea – Thessalia, pe DN Atena –Salonic (pe durată nedeterminat.
 • Zona Canalului Corint, pe DN Atena – Corint (pe durată nedeterminată).
 • Șoseaua Egnatia, în zona Kerdyllia (pe durată nedeterminată).
 • Zonele Thiva și Kastro Viotias, DN Atena – Lamia (pe durată nedeterminată).
 • DN Attiki Odos, spre Koropi, închis de ieri, 17.02.2016.
 • DN Atena –Lamia, Km 28, blocat în intervalul orar 12.00-14.00 și 19.00-21.00.
 • Podul Evinou, de pe DN Antirrio-Mesologgi, blocat în intervalul orar 18.00-20.00.
 • Zona Mikrothives, pe DN Atena-Salonic, blocată 6 ore, în intervalul orar 12.00 – 18.00.
 • Zona Derveni, la ieșirea din Salonic spre Kavala, este închisă circulația pe toate cele 3 benzi (ambele sensuri de circulație), urmând ca doar în intervalul orar 15.00 – 18.00 să fie deschis traficul pe o singură bandă (ambele sensuri de circulație).

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să tranziteze teritoriul Republicii Elene cu privire la situaţia actualizată a blocajelor rutiere şi frontaliere, astfel:

Frontiera cu Bulgaria:

 • Vama Promachonas este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Exohis este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Xanthi este blocata pe durată nedeterminată;
 • Vama Nymfea este blocată pe durată nedeterminată;
 • Vama Ormenio este blocată pe durată nedeterminată.

Frontiera cu Turcia:

 • Vama Kipi este deschisă numai pentru autoturisme şi autobuze.

Frontiera cu Macedonia:

 • Vama Evzoni este blocată în intervalul orar 20:00 – 23:30;
 • Vama Doirani este blocată în intervalul orar 18:30 – 23:30.

camioanetractoare vama

>