Peste 70 de jurnaliștii din Republica Moldova și România, reuniți la București

Peste 70 de jurnaliști din Republica Moldova și România s-au regăsit la masa dezbaterilor la București, în cadrul unui eveniment dedicat în exclusivitate lor.

reuniunea-jurnalistilor-rm-roLa  prima ediție a Reuniunii jurnaliștilor Români din Republica Moldova, organizată de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR) și Platforma Unionistă Acțiunea 2012 în perioada 23-25 ianuarie, discuțiile au vizat trei teme centrale: „Republica Moldova și România: valori și interese comune”, „Presa şi puterea. Presa de investigație” și „Presă şi identitate: spațiu informațional comun”.

În prima zi a reuniunii, jurnaliștii din Republica Moldova au putut vizita mai multe redacții din presa centrală, de stat sau private: TVR, Radio România, Europa FM, Adevărul, Digi TV, Hotnews și Realitatea TV. Gazdele le-au împărtășit acestora modalități de lucru în mass-media din România, aspecte de politică editorială și nu în ultimul rând, problematica eticii profesionale și codul de conduită profesională.

Zilele de sâmbătă și duminică au fost dedicate unor ample dezbateri și workshop-uri, în cadrul cărora participanții la eveniment au accentuat că este nevoie de o mai mare prezență a instituțiilor media de limba română peste Prut și că situația geopolitică din regiune indică o formă de agresiune informațională care atentează la valorile românești. În acest context, reprezentanții mass-media au identificat o serie de soluții care să prevină astfel de probleme și să contribuie la consolidarea unui spațiu informațional comun între cele două maluri ale Prutului.

Reflectarea reciprocă a subiectelor de presă între București și Chișinău, dominația de către instituțiile de media rusești pe piața de profil din Republica Moldova, probleme de conduită și etică profesională privind eliminarea stereotipurilor și a prejudecăților care circulă între cele două maluri de Prut sunt alte subiecte care au generat dezbateri în rândul celor prezenți la reuniune. Totodată, o atenție deosebită a fost acordată presei de investigație și rolului său esențial în funcționarea statului de drept, precum și relației acesteia cu puterea.

Alături de jurnaliști, la discuții au participat experți mass-media, oameni politici de la Chișinău și București, precum și diplomați. Organizatorii au dedicat această primă ediție a reuniunii jurnaliștilor de pe ambele maluri ale Prutului excepționalului ziarist și apărător al limbii române Constantin Tănase, fondatorul publicației „Timpul” de la Chișinău, care a trecut în nemurire la finalul anului trecut.

>