Breaking news

Peste 50% dintre români sunt dezinteresați de regionalizarea țării

Puțin peste jumătate dintre români se consideră puțin sau deloc interesați de procesul regionalizării administrative al țării, relevă un studiu realizat de IRES.

regionalizare romania 2013De la debutul acestui an, reorganizarea administrativ-teritorială a României este una din temele care revine cu regularitate în discursurile politice și în dezbaterea publică.

Deși nu există un punct de vedere oficial din partea Guvernului cu privire la detaliile reorganizării, în media au fost vehiculate diferite formule de regionalizare, iar de curând au început controverse asupra viitoarelor capitale ale regiunilor, dar și asupra limitelor până la care va fi extinsă regionalizarea.

Încă opinia publică nu are o viziune clară sau o judecată cristalizată. În percepția publică se amestecă așteptări exagerate, frici sau iluzii personale și colective.

Peste jumătate dintre români se consideră puțin sau deloc informați cu privire la această temă, în timp ce 45% se declară informați sau foarte informați.

51% dintre cei chestionați nu par interesați de subiectul regionalizării, în timp ce 48% spun că sunt interesați sau foarte interesați. Dar 51% declară că au o părere bună sau foarte bună despre procesul de regionalizare – 51%, în timp ce 2% spun că nu au nici o părere bună, nici proastă, iar 41% au o părere proastă sau foarte proastă.

Posibilitatea de a crea o bulversare a întregii societăți prin decizii arbitrare sau nepregătite este considerabilă așadar credem că este nevoie în viitor de ample studii de impact, dezbateri publice și studii științifice care să implice Academia Română, mediul universitar, instituțiile de cercetare și societatea civilă, comunitățile și angajații din administrația locală sau centrală.

Cei mai mulți respondenți consideră că la nivelul comunității lor s-ar reduce birocrația în urma reorganizării teritoriale pe regiuni – 40%, 27% consideră că din acest punct de vedere lucrurile ar rămâne la fel, iar 26% că s-ar înrăutăți.

Identitatea regională – majoritatea persoanelor care ar participat la studiu – 58% – consideră că cel mai important este să fie români – pe locul doi în preferințele respondenților se află identitatea de cetățean european – 21% -, iar pe locul trei se poziționează identitatea de locuitor al unui oraș sau a unei comune – 17%.

Responsabilitatea regionalizării – procente aproape egale din populație consideră că actuala clasă politică poate, respectiv nu poate gestiona cu succes procesul de regionalizare a României – majoritatea românilor, 60%, consideră că partidul pe care l-au votat la alegerile parlamentare ar susține procesul de regionalizare.

Sondajul de opinie a fost realizat de IRES, în perioada 23-25 ianuarie 2013, pe un eșantion reprezentativ de  1.221 indivizi de 18 ani și peste, iar marja de eroare maximă tolerată de ± 2,8%.

Potrivit unui proiect al Guvernului USL, România ar urma să fie împărțită în opt regiuni: Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov.