Breaking news

Peste 50% dintre autorizațiile de urbanism ale Capitalei sunt ilegale

Mai bine de jumătate din aprobările de urbanism și cele de construcție emise de Primăria București, Consiliul General și consiliile de sector sunt ilegale potrivit unui raport întocmit de asociația ”Salvați Bucureștiul”.

PRIMARIE - LOCUINTE - TINERIUn amplu raport asupra modului haotic în care se construiește în București a fost intocmit de asociația “Salvați Bucureștiul”, intitulat “Sinteza mecanismelor instituționale deficitare care produc distrugerea patrimoniului”.

Raportul publicat de site-ul ancheteonline.ro , conține în detaliu metodele utilizate de diferite institutii ale statului prin care este încălcată legea privind protejatea patrimoniului național, fapt care a dus la un adevărat haos în materie de urbanism în Capitală.

Direcția de Cultură București a emis zeci de avize ilegale, tipul de ilegalități frecvent fiind avizarea unor înălțimi și a unor densități de construire superioare celor permise de documentațiile de urbanism, dar și emiterea de avize pentru care nu Direcția, ci Ministerul Culturii este competent.

De asemenea, în raport este criticată și emiterea de autorizații de Primăria Capitalei în regim de urgență fără ca situația să o impună, dar și faptul că la peste jumtăte din lucrările de construire –desființare lipsește panoul obligatoriu conform legii.

Raportul atrage atenția și asupra faptului că nu funcționează instituția controlului.

“Ministerul Culturii are atribuții de control asupra Direcției de Cultură București, însă nu exercită această atribuție. Inspectoratul de Stat în Construcții nu și-a exercitat controlul asupra documentațiilor și autorizațiilor decât în procent de 15%. Prefectul de București atacă în instanță descreționar și în procent mic actele ilegale. Niciuna dintre instituții nu oprește lucrările fără panou de șantier, așa cum prevede legea”, se mai precizează în raportul asociației “Salvați Bucureștiul”.

Direcția de Cultură București a emis o serie de avize de construire, desi competența îi revenea Ministerului Culturii, în condițiile în care era vorba despre zone protejate din patrimoniul național.

Analiza asociației “Salvați Bucureștiul” cuprinde și numeroase exemple de autorizații de constructie emise în ultimii ani de consiliile locale și Primăria Capitalei, care au fost anulate în instanță.

>