Breaking news

Peste 2700 de magistraţi şi 3000 de militari, arestaţi în Turcia la ordinul lui Edogan

Răzbunarea lui Erdogan este cruntă după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia. Circa 6000 de persoane, militari şi judecători, au fost arestaţi la ordinul Preşedintelui. Oficialii europeni cer Turciei să respecte statul de drept şi să nu comită abuzuri.

lovitura de stat turcia2700 de magistraţi şi 3000 de militari au fost arestaţi după lovitura de stat de vineri seară din Turcia. În timp ce 7800 de poliţişti au fost demişi.

Toţi sunt acuzaţi de Erdogan că au complotat lovitura de stat.


Arestarea judecatorilor si procurorilor este vazuta ca o noua incercare a presedintelui Erdogan de a-si consolida regimul autoritar, prin subordonarea justitiei.

Printre militarii arestati se numara Ali Yazici, consilier militar al președintelui Erdogan, și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei militare de la Incirlik.

Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate şi extindere, a declarat ca arestarea rapida a celor 2700 de magistrati e o dovada ca autoritatile turce aveau deja o lista pregatita cu acestia.

„Lucrurile arata ca si cum totul ar fi fost pregatit din timp…, ceea ce arata ca listele erau pregatite pentru a fi folosite intr-un anumit stadiu al lucrurilor. Sunt foarte ingrijorat in privinta evenimentelor din Turcia. Se intampla exact lucrurile de care ne temeam„, a declarat Hahn, citat de Reuters.

Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca in urma tentativei unei factiuni a armatei de a prelua puterea, va incepe procesul de curatare a tarii de „virusul gulenist”, facand refereire la adeptii miscarii Fethullah Gulen, cel care s-ar afla in spatele loviturii de stat.

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag, a anuntat ca numarul celor arestati va creste in urmatoarea perioada, vizati fiind cei care fac parte din asa-zisul „stat paralel” format din angajati din sistemul public care se opun presedintelui Erdogan.

Magistraţii din România sar în apărarea judecătorilor din Turcia

Presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Girbovan, atrage atentia asupra neregulilor grave care au loc in Turcia: Primim mesaje extrem de îngrijorătoare de la colegi din Turcia. Unul dintre ei a fost ridicat azi noapte de poliţie, un altul, împreună cu soţia sa, aşteaptă şi ei punerea în executare a mandatului emis pe numele lor. Sunt magistraţi tineri, ce au familii şi copii, ce de ani de zile încearcă să atragă atenţia instituţiilor europene despre derapajele tot mai grave de la democraţie din Turcia. Din păcate, fără succes. Iar acum lucrurile au mers prea departe.

Federica Mogherini, sefa diplomatiei UE, a cerut autoritatilor de la Ankara sa nu ia masuri care sa duca la afectarea ordinii constitutionale, in urma tentativei esuate de lovitura de stat care a avut loc vineri.

WikiLeaks a anunţat luni că pregăteşte publicarea a peste 100.000 de documente referitoare la structura de putere din Turcia, după tentativa de puci eşuată.

Pregătiţi-vă pentru o luptă pentru că publicăm 100k+ documente cu hashtag-ul #Structura politică de putere din Turcia” a scris WikiLeaks pe contul său de Twitter.