Breaking news

Peste 170 de gravide, evacuate de pompieri din zonele afectate de ninsori

Peste 640 persoane cu afecțiuni medicale și 170 de femei însărcinate au fost evacuate preventiv din zonele afectate de ninsori și transportate la unitățile spitalicești pentru a primi îngrijiri medicale de specialitate.

ambulanta zapadaPeste 4400 pompieri cu peste 1000 de  utilaje și mijloace tehnice acționează pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase. În sprijinul acestora, încă 3.200 de salvatori sunt la datorie pentru gestionarea efectelor înregistrate în județele afectate de vremea rea.

În această dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis  un Cod Roșu de viscol valabil pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița, Constanța, Călărași și Tulcea, fiind vizate intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, zăpadă puternic viscolită  și troienită, care conduc la vizibilitate redusă. Ulterior, acesta a  fost prelungit pentru județele Buzău, Brăila și Vrancea, până la ora 16.00, respectiv pentru județele Constanța și Tulcea, până la ora 18.00.

În aceste zone, au fost dispuse, de îndată, măsuri preventive de restricționare temporară a traficului rutier pentru prevenirea eventualele blocaje care pot pune în pericol viața și sănătatea persoanelor.

O situație specială s-a înregistrat pe autostrada A2, la km 77, în zona județului Călărași, unde o coloană formată din aproximativ 50 autoturisme înaintează cu dificultate din cauza vizibilității reduse și a viscolului puternic. Coloana este deschisă de către un utilaj de deszăpezire, însă condițiile meteo nefavorabile îngreunează deplasarea. Până în acest moment, persoanele din autoturisme nu au semnalat probleme medicale sau de altă natură.

De asemenea, pompierii constănțeni au intervenit în sprijinul autorităților administrație publice locale pentru recuperarea celor peste 60 de persoane  surprinse de viscol în autoturisme. La misiunile de salvare s-a  intervenit cu sprijinul utilajelor Regiei Județene de Drumuri si Poduri și ale Direcției Regionale Drumuri si Poduri Constanta.

La această oră, din cauza condițiilor meteo nefavorabile în continuă evoluție, mai multe localități din județele aflate sub incidența codurilor de vreme rea au rămas fără alimentare cu energie electrică. Echipe specializate sunt în teren pentru ca situația să fie remediată în cel mai scurt timp.

Pentru gestionarea, în cele mai bune condiții, a situațiilor care pot apărea pe timpul  manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, de la inspectoratele pentru situații de urgență care nu sunt sub atenționări de fenomene meteo periculoase au fost suplimentate 18 autospeciale și șenilate care acționează în cele 7 județe aflate sub incidența avertizărilor de vreme rea (Brăila, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Teleorman și Tulcea).

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, la nivelul Inspectoratului  General pentru Situații de Urgență va fi dispusă măsura suplimentării mijloacelor de intervenție specifice cu autofreze care vor fi dislocate în zonele afectate.

O altă măsură preventivă dispusă în aceste județe a fost preluarea și transportarea la unitățile spitalicești a persoanelor care ar putea avea nevoie de asistență medicală de specialitate, în principal femei însărcinate și persoane dializate.

Totodată, inspectoratele pentru situații de urgență din județele aflate sub avertizări au activat Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției, care au în componență reprezentanți de la toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, precum și de la celelalte instituții care au atribuții în gestionarea acestor evenimente.

La nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a fost activată grupa operativă încă de la intrarea în vigoare a avertizărilor meteo, fiind monitorizată permanent situația din județele afectate de ninsori. Dacă situația din teren o va impune, pot fi suplimentate efectivele și mijloacele tehnice în zonele afectate, de la inspectoratele care nu se află sub avertizări.

Pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața şi sănătatea celor implicați – victime şi salvatori deopotrivă, facem apel la persoanele aflate în zonele vizate de avertizările meteorologice să respecte indicațiile personalului ce acţionează pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.

În cadrul Comandamentului Central de Iarnă, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, împreună cu secretarii de stat și reprezentanții companiilor ce fac parte din comandament au dispus o serie de măsuri pentru a interveni pe toate sectoarele rutiere, feroviare și aeriene afectate.

De asemenea, a fost decisă relocarea și suplimentarea de utilaje (autofreze și lame cu împrăștiere de sare) în zonele cu probleme majore, pentru a mări capacitatea de intervenție.

Pe perioada atenționării de cod roșu din județele Ialomița, Buzău, Brăila, Călărași, Tulcea și Constanța, drumurile sunt închise preventive, iar utilajele de deszăpezire nu au permisiunea de a acționa decât în cazuri extreme, ce vizează salvarea de vieți omenești. Duratele estimate de reluare a circulației pe sectoarele de drum închise vor fi comunicate în cel mai scurt timp posibil.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va pune la dispoziția Inspectoratului pentru Situații de Urgență mașini de intervenție pentru a facilita deplasarea în zonele greu accesibile.

Prioritatea Ministerului Transporturilor rămâne menținerea circulației în condițiile meteorologice actuale, fără a periclita siguranța cetățenilor.

Ministrul Transporturilor s-a asigurat, azi-noapte, că toate companiile implicate sunt pregătite să intervină cât mai repede pe sectoarele afectate.