Breaking news

Peste 120 de tone de citrice provenite din Turcia, confiscate pentru că erau toxice

Autoritățile române au confiscat și distrus 120 de tone de citrice provenite din Turcia, întrucât analizele de laborator au arătat că fructele conțineau o cantitate prea mare de pesticide.

Ministerul Agriculturii şi Autoritatea Sanitar-Veterinară au descoperit substanţe periculoase pentru în mai multe loturi de fructe şi legume proaspete aduse din Turcia.

În urma controalelor au fost confiscate nu mai puţin de 120 de tone de legume şi fructe.

În urma controalelor desfăşurate în perioada 26.10.2012 – 16.11.2012 de către echipe mixte ale ANSVSA şi ale Ministerului Agriculturii, în scopul verificării respectării legislaţiei privind consumul de alimente, legume şi fructe proaspete, au fost prelevate şi transmise spre analiză laboratorului DSVSA Bucureşti mai multe probe de fructe, respectiv grapefruit.

Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă “Imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi, provenite din Turcia, a câte 20 de tone fiecare.

Ca urmare a rezultatelor buletinelor de analiză, întregul lot de 120 tone a fost confiscat şi distrus. Nicio cantitate din aceste fructe, provenind din lotul respectiv nu a ajuns pe piaţă.

“Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

Prganizaţia Greenpeace spune că fructele şi legumele din Turcia sunt pline de pesticide, fiind cele mai toxice din Europa.

>