Peste 115.000 de persoane au vizitat Târgul Gaudeamus 2013

Cea de-a 20-a ediție a Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de Învăţătură 2013, și-a închis duminică porțile. Peste 115.000 de persoane au vizitat târgul în cele 4 zile.

targul de carte gaudeamusDesfășurat în perioada 20 – 24 noiembrie în Pavilionul Central (A) al Complexului Expoziţional Romexpo, Târgul Gaudeamus 2013 a găzduit aproximativ 400 de expozanți.

Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo.

Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 600 de evenimente – lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice – organizate în mai multe locaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.

În timp ce numărul vizitatorilor a fost de circa 115.000 (faţă de 112.000 la ediţia 2012), un număr record de vizitatori în istoria târgului.  Peste 75% dintre aceştia au fost, conform studiului de trafic realizat pe tot parcursul târgului, şi cumpărători de carte, suma medie cheltuită de vizitatori la târgul GAUDEAMUS fiind de 146 de lei.

Duminică, 24 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:
· Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);
· Trofeul pentru “Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilită tot prin Votul Publicului, a revenit  Editurii RAO, pentru volumul „Hobbitul” de J. R. R. Tolkien;
· Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul Agenţiadecarte.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

· Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Brumar din Timişoara, pentru curajul promovării unor proiecte editoriale de punere în valoare a literaturii române contemporane şi pentru eleganţa rafinată a cărţilor sale.
· Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la aniversarea a 100 de ani de activitate editorială, în semn de apreciere pentru pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus.
· Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, acordat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie doamnei Clara Mitola (pentru traducerea poemelor Marianei Marin în limba italiana, în ediţia bilingvă Zestrea de aur/La dote d’oro, Colecţia Pavesiana, editată de Asociaţia culturală “Amicii lui Pavese”) şi domnului Vasile V. Poenaru pentru traducerea din limba germană a romanului „Turnul” de Uwe Tellkamp, publicat de Editura Curtea Veche.

În cadrul ceremoniei de  premiere GAUDEAMUS 20, a fost acordat, pentru prima dată în România, Premiul Goncourt – alegerea publicului român. Gabriela Adameşteanu, preşedintele juriului român, a anunţat câştigătorul prestigiosului premiu: Sorj Chalandon
Proiecte Radio România  – Gaudeamus

În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XI-a ediţii a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”,  la care au participat opt elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi. Câştigătorii acestei ediţii au fost: Daniel Chiş (Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanţa) – locul 1, Alexandru Bodog (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara) – locul 2 şi Marina Ifrim (Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi) – locul 3. Premiile acordate de organizatori au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din Târg.

Proiectul „Cărţile se întorc acasă” s-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului este constituit din peste 5.000 de volume care, cu sprijinul Radio România Timişoara, vor ajunge în şcolile cu predare în limba română din Valea Timocului (Serbia).  De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 78.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor GAUDEAMUS în biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

În premieră pentru GAUDEAMUS, în postura de Invitat de onoare s-au aflat în acest an mai multe ţări, reunite sub titulatura „Grupul ţărilor nordice”, format din Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia iar Preşedintele de onoare al ediţiei a fost Excelenţa Sa domnul Anders BengtcénAmbasadorul Suediei în România. Participarea ţărilor nordice la GAUDEAMUS s-a derulat sub sloganul „Cool Nordic Bucureşti”.

 

>