Breaking news

Peste 100 de persoane ce efectuau fraude informatice, prinse de DIICOT

Trei rețele specializate în fraude informatice pe site-uri de comerţ, care au păgubit 1.000 de persoane, au fost destructurate în această dimineață în urma perchizițiilor realizate de procurorii DIICOT în Capitală și în alte 8 orașe din țară.

fruada.informaticaPotrivit anchetatorilor, prejudiciul realizat de grupările infracționale ce se ocupau cu fraude pe internet, se ridică la 20 de milioane de dolari.

Pentru prinderea suspecților, anchetatorii au derulat în această dimineață numai puți de 117 perchiziții dimiciliare.

Membrii celor trei grupuri sunt suspectaţi, că, în  perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri care în realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut  în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA), cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului, şi mai apoi retransmise în România, prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

La sediul DIICOT urmează să fie aduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru fraudă informatică,  constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

În instrumentarea acestui caz, procurorii DIICOT au colaborat cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.