Peste 100.000 de voturi multiple, depsitate la referendumul de demitere a lui Băsescu

AEP spune că la referndumul de demitere a lui Băsescu, au fost peste 118.000 de voturi multiple.

Autoritatea Electorală Permanentă precizează într-un raport, că la referendumul din 29 iulie au fost depistate 118.881 posibile voturi multiple.

În urma verificării voturilor, AEP a mai descoperit şi 47.386 de CNP-uri invalide pe listele suplimentare.

Toate aceste nereguli s-au constatat în urma verificării proceselor verbale a listelor electorale şi a tabelelor electorale folosite în cadrul referendumului.

AEP a transmis aceste constatări procurorilor. Parchetul General a deschis peste 600 de dosare privind posibile fraude în cadrul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În total au fost depistate 55.660 cazuri de înregistrări multiple (CNP-uri regăsite atât pe listele permanente cât şi pe listele suplimentare).

Potrivit verificătilor au fost persoane care au votat și de 18 ori la referendum.

Acest tip de verificare a mai fost utilizat şi în 2009 la europarlamentare când au fost depistat 14 000 de înregistrări multiple.

AEP a contractat sericiile companiei XOR IT Systems pentru a verifica listele. Practic softul a verificat voturile multiple adică dacă pe listele de vot au un CNP a apărut de două ori.

Operaţiunea de verificare a listelor de vot, s-a realizat la Parchetul General, întrucât procurorii au ridicat toate listele de votare.

>