Breaking news

Pescarii și nu salvatorii ISU, au scos din apă medicul prăbușit cu elicopterul SMURD

O barcă cu pescari a fost prima ambarcațiune care a ajuns la locul prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol și nu echipajul ISU, trimis de sistemul unic de urgență 1112. Pescarii au fost cei care au scos-o din apă pe doctoriță și au adus-o la mal.

barca isu lacAngajații ISU Constanța au venit și târziu și nepregătiți. Au venit cu întârziere pentru că au ajuns în altă zonă a lacului, iar angajații ISU nu știau să pornească motorul bărcii astfel că au ajuns la locul prăbușirii elicopterului, vâslind.

Gheorghiţă  este pescarul care a ajuns primul la elicopterul prăbuşit. Acesta a povestit pentru ziarul Adevărul tot ce a văzut și cum și-au dat cu stângu în dreptul, angajații ISU care habar nu aveau să pornească barca cu motor.

„M-a sunat şeful meu Cătălin Livadariu şi m-a anunţat că a căzut un elicopter în lac. Văzuse la televizor. Mi-a spus exact unde se prăbuşise, în dreptul «La Butoaie». Noi eram la 5 mile de acel loc. Am luat barca noastră cu motor şi am plecat imediat acolo. Vâsleau de parcă se duceau, nu veneau. Unul dădea într-o parte, altul într-alta. Au zis că e prima dată când folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat împreună coada de elicopter care ieşea din apă. Când am tras în sus, a ieşit la suprafaţă doctoriţa. Era agăţată cu haina de fiare, dedesubt. Stătuse sub apă, nu mai respira, nu mai era conştientă. Un pompier i-a luat pulsul, a zis că are semne vitale. Au luat-o cu barca lor cu motor băieţii de la Pescărie din Ovidiu, veniseră şi ei să dea o mână de ajutor. Ei au dus-o la mal, la Salvare. Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet şi i-a tras ski-jetul, i-a agăţat de un cârlig şi i-a plimbat pe acolo, să cerceteze locul. Nu erau pregătiţi de intervenţie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit după o oră, nu vedeau să se îmbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am făcut noi lumină cu telefoanele mobile. Este inadmisibil. Nu i-a dus mintea nici să facă ceva la motorul ăla de la barcă. Cu o sfoară reuşeau să-l pornească. Atât, cu o sfoară! O înfăşurau acolo. Am vrut să le dau o aţă să pornească motorul. Ei dădeau din colţ în colţ. Dar la ordine era mare înghesuială. Eu am încercat să fac tot ce pot. Dacă ajungeam cu 3 minute mai devreme, oamenii aceia ar fi trăit“, a spus Gheorghiţă pentru ziarul Adevărul.

Medicul Laura Vizireanu a fost scoasă din apă de pescari și adusă cu barca la mal, unde a fost resuscitată timp de 45 de minute, dar din păcate a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

>