Breaking news

Pescadorul Cormoran 2, cu cinci membrii la bord, eșuat în apele teritoriale ale României

Un pescador cu cinci membrii ai echipajului la bord, a eșuat miercuri la cca 15 mile marine sud faţă de platforma Uranus. Patronul pescadorului CORMORAN 2 a cerut ajutorul autorităților portuare. Autoritatea Navală Română coordonează operațiunile de salvare a persoanelor aflate pe ambarcațiune.

politia de frontieraMiercuri, în jurul orei 07.20, Serviciul SAR – Poluare din cadrul ANR a fost contactat telefonic de către Garda de Coastă şi informat despre faptul că patronul pescadorului CORMORAN 2 cere ajutor pentru găsirea pescadorului aflat pe mare în derivă, cu motorul defect (black out), plecat la pescuit în data de 01.03.2015 şi trebuind să se întoarca în noaptea 03 – 04.03.2015.

Proprietarul ambarcaţiunii a alertat şi solicitat intervenţia prin sistemul SCOMAR Constanţa, menţionând că la bordul pescadorului se află 5 persoane, iar nava s-ar afla poziţionată la cca 15 mile marine sud faţă de platforma Uranus, conform informaţiilor primare, iar faţă de ţărm la cca 40 mile marine.

În urma primirii alertei, ANR prin Serviciul SAR – Poluare a demarat acţiunile de căutare şi salvare, în calitate de coordonator al acţiunilor de intervenţie SAR, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Cooperare pentru Salvări de Vieţi Omeneşti pe Mare din anul 2008, modificat în anul 2013, solicitând intervenţia unui elicopter GSP aflat în zona plaformei Uranus.

A fost contactat, de asemenea, dispeceratul ARSVOM şi s-a solicitat trimiterea unei nave SAR în zona comunicată. ARSVOM a trimis în zonă nava SAR SAFIR, care desfăşoară în prezent activităţi de căutare.

S-a solicitat sprijinul GSP pentru survol  cu un elicopter de la platformele petroliere. ANR, a solicitat de asemenea, MAI şi MApN intervenţia cu elicoptere pentru survol şi căutare.

În urma operaţiunilor de căutare desfăşurate, poziţia pescadorului a fost localizată de către un elicopter aparţinând RAS Tuzla şi confirmată de un alt pescador (OLIMPUS) aparţinând aceluiaşi proprietar.

Pescadorul CORMORAN 2 a fost reperat staţionând la ancoră, în jurul orelor prânzului, de către pescadorul OLIMPUS şi un elicoper aparţinând RAS Tuzla.

La ora 13 :10 pescadorul OLIMPUS ia la remorcă pescadorul Cormoran 2, îndreptându-se spre portul Mangalia (port de operare al pescadorului).

O navă a MAI, precum şi nava SAR SAFIR aparţinând ARSVOM ajung de asemenea în zonă, pentru a acorda sprijin în caz de necesitate.

În conformitate cu ultimele estimări raportate, având în vedere viteza de deplasare în remorcaj şi condiţiile meteorologice actuale, se estimează că sosirea în portul Mangalia va avea loc în jurul orei 02:00 – 05.03.2015.

Starea celor 5 membri de echipaj este bună, iar aceştia nu necesită alte intervenţii sau asistenţă medicală.