Breaking news

Un grup de 16 români ce se ocupau cu fraude informatice, reținuți de procurori

Procurorii DIICOT au efectuat 36 de percheziţii în Bucureşti şi cinci judeţe, la persoane suspectate de infracțiuni informatice.

Un grup format din 16 români este acuzat de procurori că au obţinut date ale unor companii străine cunoscute, de tip benzinării şi magazine alimentare, prin accesarea ilegală a sistemelor informatice, pe care le-au folosit la operaţiuni frauduloase.

Aceștia au fost reținuți în urma a 36 de percheziţii domiciliare, în municipiile Bucureşti, Braşov, Galaţi, Timişoara şi în judeţele Vâlcea şi Ilfov.

Membrii grupării au desfăşurat o vastă activitate de criminalitate informatică, reuşind să obţină sume mari de bani în urma accesării ilegale a mai multor sisteme informatice, de unde au sustras date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi după efectuarea unor operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică.

Astfel, membrii grupării interceptau fără drept transmisiile de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea sau autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest  sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Procurorii susţin că numai în perioada decembrie 2011 – octombrie 2012, prin intermediul unui  „magazin” virtual specializat s-au vândut cu câte patru dolari 68.000 de carduri, membrii grupării obţinând astfel un profit de 270.000 de dolari.

Persoanele cercetate în acest caz ar fi efectuat operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând peste 25 de milioane de dolari.