Breaking news

Pensiile rămân îngheţate în 2012

Salariile bugetarilor şi pensiile rămân îngheţate în 2012, aşa a decis Curtea Constituţională.

Magistraţii Curţii Constituţionale au respins miercuri sesizarea depusă de USL la legea prin care se îngheaţă pensiile şi salariile bugetare pentru 2012.

Plenul Curţii Constituţionale, alcătuit din cei 9 judecători,  s-a întrunit în şedinţă în ziua de 7 decembrie 2011, și a decis că legea privind înghețarea salariilor și a pensiilor este constituțioinală.

Cu privire la obiecţiile referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2010 pentru modificarea şi completarea art.11 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că acestea sunt constituţionale”, sed arată în decizia Curții Constituționale.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anticipat oarecum decizia CCR încă de marţi când a declarat marţi că „penibilii” de la CC vor face ceea ce le spune Traian Băsescu.

Pe 16 noiembrie, Traian Băsescu a declarat, la Radio România că indiferent de ce va decide Curtea Constituţională, guvernul nu va respecta decizia pentru nu sunt bani.

„Indiferent care este rezultatul la Curtea Constituţională, bani nu există. Dacă ar exista, s-ar plăti”, a spus preşedintele Traian Băsescu.

În urma acestor declaraţii ale preşedintelui Băsescu, USL a anunţat declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a şefului statului.

Camera Deputaţilor a adoptat în 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit cărora anul viitor pensiile şi salariile vor fi îngheţate.

Ordonanţa 80/2010 prevede pentru 2012 „îngheţarea salariilor şi a punctului de pensie la nivelul din anul 2011” şi neacordarea în 2012 a tichetelor de masă, de vacanţă sau de cadou.

OUG 80/2010 viza iniţial adoptarea unor măsuri de reducere a arieratelor şi de asigurare a finanţării împrumuturilor făcute de administraţiile locale, dar au fost introduse de Comisia de buget amendamente potrivit cărora salariile din sectorul public şi pensiile vor fi îngheţate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.

Amendamentele introduse prevăd că „în anul 2012 cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă personalului plătit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011”.

Aceleaşi prevederi sunt valabile şi pentru personalul didactic şi cel auxiliar, însă se arată că, începând cu luna ianuarie 2012, în cazul acestora se aplică prevederile Legii 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.