Breaking news

Pensiile de lux ale parlamentarilor au fost recalculate

Din 14 septembrie, foștii deputați, senatori, aviatori, diplomați, precum și personalul auxiliar din justiție vor primi pensiile recalculate, adică la jumătate din couantumul inițial, conform unui comunicat emis de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale.

baniPensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea,  pensiile de serviciu ale personalului diplomatic şi consular, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari,  pensiile de serviciu ale deputaţilor şi senatorilor,  pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă și pensiile de serviciu ale personalului Curţii de Conturi au fost recalculate de Casa Națională de Pensii în baza Legii nr. 119/2010.

Astfel un fost parlamentar care are o pensie medie de peste 3.600 de lei, va primi din septembrie aproximativ 2.000 de lei. Aviatorii au pierdut şi mai mulţi bani. De luna viitoare, aceştia vor primi 1.700 de lei, faţă de 9.000 de lei, cât au în prezent, cu 80% mai puţin. În privinţa diplomaţilor, pensia medie va ajunge la aproape 2.000 de lei, adică la jumătate.

Până în prezent au fost reclaculate de Casa de Pensii 6.250 de pensii, cele ale diplomaţilor, parlamentarilor, aviatorilor, foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi şi personalului auxiliar din instanţe. Economiile prognozate de Guvern prin recalcularea acestor pensii speciale se ridică la aproape 87 de milioane de lei în 2010 şi la peste 260 de milioane de lei în 2011.

Pensiile militare de stat şi pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor sunt în acest moment în proces de recalculare, potrivit algoritmului de calcul prevăzut de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, de către instituţiile în evidenţa cărora se află persoanele beneficiare. Datorită numărul mai mare de beneficiari ai acestor pensii,  termenul de finalizare al procesului de recalculare, va fi până la data de 1 ianuarie 2011.