Breaking news

Pelerinaje pe Muntele Athos si cum poti ajunge pe Muntele Sfant

 

Fiecare religie are anumite locuri de importanta majora. Pentru religia crestin ortodoxa si pentru crestinii ortodocsi unul dintre aceste locuri este fara nici un dubiu Muntele Athos. Acest munte este considerat drept un Munte Sfant datorita faptului ca aici sunt peste 20 de manastiri si foarte multe chilii destinate calugarilor crestini ortodocsi. De asemenea vorbim si despre 12 schituri existente aici.

Toate acestea asigura spatiul pentru ca peste 1800 de calugari si monahi apartinand de religia crestin ortodoxa sa traiasca zi de zi pe Muntele Athos. Din acest motiv cele mai multe dintre manastirile si schiturile de pe Muntele Athos sunt foarte conservatoare. Acest lucru inseamna respectarea cu strictete a unei discipline si a postului pentru cei care traiesc aici, dar si pentru pelerinii interesati sa viziteze Sfantul Munte. Tocmai datorita importantei pe care Muntele Athos o are in randul crestinilor ortodocsi, interesul pentru pelerinaje Athos este unul foarte mare.

Cum se poate ajunge pe Muntele Athos?

Pentru a merge in pelerinaj pe Muntele Athos, cel mai cautat punct este statiunea-port la Marea Egee – Ouranopoli. Vorbim despre o statiune micuta aflata la aproximativ 150 de km de portul Salonic. Foarte important de punctat in privinta accesului pe Sfantul Munte Athos este faptul ca doar barbatii pot ajunge aici. Exista o lege care stabileste interdictia femeilor de a ajunge si de a calca pe pamantul Muntelui Athos.

Se considera ca datorita acestei legi si datorita puterii Maicii Domnului, Muntele Athos este chiar si in zilele noastre un loc unic din acest punct de vedere in randul locurilor monahale la nivel mondial. Pana in portul Ouranopoli accesul cu masinile personale sau cu autocarul este posibil. Mai departe trecerea spre Sfantul Munte se face folosind vaporul sau feribotul, insa fara posibilitatea de a traversa cu masinile personale.

Transportul autocarelor pentru agentiile de turism care organizeaza pelerinaje Athos este permis. Din acest motiv de foarte multe ori daca iti doresti sa ajungi pe Muntele Athos, cea mai la indemana optiune o reprezinta un pelerinaj organizat de o agentie de turism care ofera astfel de programe turistice.

Ce trebuie sa stii inainte de a merge in pelerinaj pe Muntele Athos?

Dincolo de faptul ca pe Sfantul Munte pot ajunge doar barbatii, trebuie spus ca mai exista si alte cateva reguli care trebuie respectate. In primul rand vorbim despre imbracamintea care trebuie purtata. Imbracamintea trebuie sa acopere intreg corpul si trebuie sa fie cat mai sobra. Cu alte cuvinte, vorbim despre o imbracaminte precum cea acceptata la manastirile din Romania. In acelasi timp vorbim despre o imbracaminte in culori cat mai inchise.

Al doilea aspect se refera la incaltaminte. Nu se recomanda purtarea sandalelor sau a pantofilor deschisi. Pentru persoanele care opteaza pentru astfel de incaltaminte, piciorul trebuie sa fie acoperit folosind un ciorap. Tot in randul regulilor se regasesc interzicerea purtarii pantalonilor scurti, scaldatul in apele marii sau folosirea costumelor de baie. Tine cont de aceste aspecte atunci cand urmeaza sa mergi in pelerinaje Athos.

>