Breaking news

Pe site-ul electriceconstructii.ro clientii gasesc doze derivatie pentru fiecare casa care nevoie de prize suplimentare

Daca ati facut vreodata lucrari electrice in casa dvs. sau daca ati petrecut vreodata timp in preajma unui electrician, probabil ca ati auzit termenul „doza derivatie” in discutie. S-ar putea sa stiti chiar ca este una dintre cele mai integrante componente ale oricarui sistem electric, dar este posibil sa nu stiti exact ce este, cum arata si ce realizeaza in cele din urma.

 

Ce este o doza derivatie?

 

Mai simplu, fara o doza derivatie, intr-o camera nu ar exista multe tipuri de prize, intrerupatoare sau alte conexiuni electrice. Aceste echipamente fac posibila imbinarea firelor si conectarea dispozitivelor si sunt folosite in aproape fiecare casa si cladire din intreaga tara.

 

Cum arata o doza derivatie?

 

Este o cutie electrica standard care se gaseste de obicei montata pe cadrul unei case sau cladiri care contine conectarea a doua sau mai multe cabluri sau fire de circuit.

 

Cutiile de jonctiune sunt de obicei din metal sau plastic si pot varia de la 2 ½” la 3 ½” adancime. Cutia trebuie sa aiba un capac detasabil, iar capacul trebuie sa fie accesibil in orice moment. Dupa cum sa mentionat mai sus, o doza derivatie gazduieste imbinarea firelor. In termeni mai simpli, daca doriti sa aveti diferite tipuri de componente electrice intr-o camera, va trebui sa aveti o doza derivatie pentru a face acest lucru posibil.

 

In loc sa fie nevoiti sa rulati fire lungi in toata casa care duc inapoi la panoul electric, cutiile de jonctiune va permit sa conectati firele mentionate direct la intrerupator. Pe site-ul electriceconstructii.ro gasim doze derivatie pentru fiecare casa care nevoie de prize suplimentare.

 

Cutiile de jonctiune sunt o parte esentiala a sistemelor de cablare electrica pentru case si cladiri deopotriva. Aceste cutii din metal sau plastic adapostesc si protejeaza in siguranta conexiunile electrice ale unei structuri. Aceste carcase electrice vin in multe dimensiuni si tipuri.

 

Cutia de jonctiune serveste drept punct de intalnire comunal pentru firele electrice, unde se conecteaza inainte de a merge mai departe. Aceste cutii protejeaza firele electrice fierbinti (negru), albe (neutre) si impamantate (verzi sau cupru) si pot contine alte culori de fire pentru functii secundare si iluminare.

 

Un fir Romex incapsulat merge de la panoul electric principal (sau un subpanou) la cutia de jonctiune. Romex este denumirea comerciala pentru un fir electric invelit nemetalic care este cel mai frecvent utilizat pentru cablarea ramurilor rezidentiale. Firele se conecteaza la firul Romex original si sunt distribuite la alte cutii de fixare. Toate calibrele de sarma (dimensiunea diametrelor sarmei) ar trebui sa fie aceleasi.

 

Toate cutiile de jonctiune trebuie sa fie acoperite, instalate corect si in conformitate cu codurile de constructie aplicabile. Capacul protejeaza firele, tine patrunderea murdariei si prafului si impiedica patrunderea umezelii in cutie. Capacul previne, de asemenea, ca scanteile sa aprinda materiale combustibile in cazul in care se formeaza arc din cauza unei conexiuni slabite sau a unui scurtcircuit. Siguranta pe primul loc atunci cand lucrati cu o doza derivatie.

 

Opriti intotdeauna alimentarea inainte de a lucra la o doza derivatie. Nu vreti sa fiti persoana ghinionista care da peste un fir fierbinte extrem de periculos. Intrucat uneori poate fi o adevarata problema sa ne dam seama care intrerupator controleaza camera in care lucrati si adesea mai multe circuite de ramura diferite trec printr-o singura doza de derivatie, cel mai bine este sa opriti intrerupatorul principal. Stiind ca toata puterea este oprita, elimina orice confuzie si elimina riscul unei potentiale situatii fatale. Este un mic inconvenient sa trebuiasca sa resetati ceasurile digitale pentru a preveni ranirea sau decesul.

 

In cele din urma, faceti o gaura pentru a oferi o cale pentru ca firele sa intre in cutie. Utilizati o clema de cablu pentru a fixa cablurile Romex care intra in cutie si acoperiti firele in interiorul cutiei cu piulite. Daca intampinati dificultati in rasucirea firelor impreuna, folositi clestele pentru a infasura negru cu alb si negru cu alb, inainte de a atasa piulita. Apoi, impamantati cutia in siguranta.

 

De obicei, profesionistii recomanda instalarea unei doze derivatie prin aducerea unui cablu nou de la panoul electric principal la cutie, mai degraba decat prin atingerea unei cutii electrice existente. Faceti acest lucru pentru a evita supraincarcarea circuitului, care ajuta la protejarea impotriva unui potential incendiu electric.

 

Cand adaugati un circuit la o casa mai veche, rulati un fir Romex nou de la panoul electric. Nu doriti sa conectati un televizor cu ecran mare scump sau un computer cu date esentiale la o priza mai veche, cu doua fire.

 

Puteti cumpara doze derivatie de la majoritatea magazinelor de hardware sau de bricolaj. O doza derivatie costa de obicei mai putin decat o cina pentru doi la McDonald’s si mareste siguranta sistemului electric al casei tale. In timp ce va cumparati cutia la magazin, alegeti cateva capace suplimentare pentru orice doza derivatie neacoperita pe care le puteti gasi in garajul casei dvs. sau in timpul unei inspectii la mansarda.

 

In mod obisnuit, electricienii fixeaza o doza derivatie intr-o locatie structurala puternica, cum ar fi un stift sau grinda, ceea ce este esential daca cutia sustine un corp de iluminat. Unele doze derivatie au aripi care se potrivesc intr-o gaura decupata pentru gips-carton, dar majoritatea acestor cutii nu sunt suficient de robuste sau stabile pentru a sustine corpuri de iluminat mai grele. Asigurati-va ca verificati capacitatea de greutate a cutiei utilizate si greutatea dispozitivului pe care il instalati si nu utilizati niciodata o cutie cu aripi pentru instalarea unui ventilator de tavan.

>