Breaking news

Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat din funcția de Ministru al Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi-a depus demisia luni, la Guvern, în plin scandal al dezinfectanţilor din spitale. Este cel de-al patrulea ministru care demisionează din Guvernul Cioloș în ultima lună după Ministrul Muncii, cel al Fondurilor Europene și al Culturii.

Patriciu Achimas CadariuMinistrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, și-a înaintat luni demisia din funcție după ce luni a venit la Palatul Victoria, la întâlnirea de lucru cu un grup de experţi din sănătate, pe care Dacian Cioloş a convocat-o la Guvern.  Sute de persoane au protestat, vineri în Piaţa Universităţii faţă de neregulile din sistemul de sănătate.

Serviciul Român de Informaţii susţine că în ultimii 5 ani a trimis informări, în mod constant, despre calitatea proastă a dezinfectanţilor din spitale, „beneficiarilor legali” – consilii județene, prefecți, miniștri, primul-ministru, Președintele României.

„Dreptul la sănătate este un drept constituțional. Iar SRI acționează, impreuna cu celalte instituții partenere, pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituționale ale cetățenilor. SRI informează decidenții legali despre vulnerabilitățile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt președinții de Consilii Județene, prefecții, miniștrii, primul-ministru, Președintele României. Toți acești beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuțiilor lor, despre disfuncționalitățile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, se arată în comunicatul de presă al SRI.

Toate produsele dezinfectante din spitalele româneşti trebuie testate în laboratorul ICECHIM. Până miercuri vor fi verificate, cu prioritate, probele neconforme din cele 50 de spitale anunţate de Ministerul Sănătăţii. Premierul Dacian Cioloş are programată, luni, la ora 11:00, prima reuniune a grupului de specialişti din domeniul sănătăţii.

Primele rezultate ale testelor pentru cele 50 de spitale vor fi făcute publice miercuri. Ulterior vor fi verificate toate probele prelevate duminică de la toate produsele dezinfectante, din toate spitalele din ţară.

Traian Băsescu, vizat de reproșurile SRI, consideră că „este corect și necesar” ca informările adresate șefului statului privind infecțiile din spitale „să fie făcute publice de către SRI”.

„DESECRETIZARE NECESARĂ. Din afirmațiile purtătorului de cuvânt al SRI înțeleg că în ultimii 5 ani instituția a informat Președinția cu privire la tratarea defectuoasă a infecțiilor din spitale, cu substanțe dezinfectante diluate, furnizate de firma domnului Condrea sau de orice alt furnizor care a diluat (falsificat) substanțele de dezinfecție. Cred că este corect și necesar ca informările adresate Președintelui României pe această problemă să fie făcute publice de către SRI„, a scris Traian Băsescu, luni, pe Facebook.