Breaking news

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel au sfințit Catedrala Mântuirii Neamului

loading...

Prima Liturghie în Catedrala Mântuirii Neamului a fost oficiată Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de împreună cu Patriarhul Daniel alături de Mitropolitul Hrisostom de Patra, dar și alți arhierei din Biserici Ortodoxe din alte ţări şi ierarhi români.

60 arhierei au luat parte la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, în prezenţa a 2000 de invitaţi aşezaţi pe scaune în incinta catedralei şi alte câteva zeci de mii de persoane în afara lăcaşului de cult.

Premierul României, Viorica Dăncilă, Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, și alți reprezentanți ai autorităților centrale au fost prezenţi la sfinţirea Catedralei.

Patriarhul Ecumenic a spus că suntem chemați, dincolo de biserica zidită, „să lucrăm împreună pentru zidirea, săvârșirea și sfințirea Bisericii vii, duhovnicești”.

„Să zidim cu credință tare, pocăință, nevoințe duhovnicești, virtuți, fapte bune, bine plăcute lui Dumnezeu”, a îndemnat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, potrivit basilica.ro

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a mulțumit lui Dumnezeu pentru „binecuvântarea și harul din belșug revărsate” și a spus că Dealul Arsenalului s-a transformat în dealul păcii:

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a urat Patriarhului Daniel, ierarhilor, clerului, demnitarilor și tuturor fiilor binecredincioși ai Bisericii Române „zile îndelungate, sănătate trupească și sufletească”.

„Să vă bucurați de lumina acestui far- catedrală și să vă închinați totdeauna în el cu vrednicie, în Duh și în adevăr Mântuitorului și Izbăvitorului sufletelor noastre!”, a spus la final Patriarhul Ecumenic.

Patriarhul Ecumenic a dăruit Patriarhului României o icoană a praznicului Înălțării Domnului, pictată special pentru noua Catedrală Națională la cererea Sanctității Sale, la Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte Athos.

„Când o veți vedea și vă veți închina înaintea ei să simțiți dragostea fierbinte pe care o nutrim față de Preafericirea Voastră și avem rugămintea să vă rugați pentru greu-încercata Biserică Mamă a Constantinopolului, pentru Patriarhul Ecumenic și pentru toți cei care împreună cu el ridică și duc Crucea lui Hristos, așa cum Simon Cirineanul a ridicat-o și dus-o pe calea Golgotei”.

Toți pelerinii pot intra în Sfântul Altar să se închine la Sfânta Masă, la moaștele Sfântului Andrei și Sfintei Ecaterina până joi seara.

Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor români din toate timpurile, având hramul principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor. De aceea, Patriarhul Daniel a așezat sâmbătă seara în altarul catedralei lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.

loading...