Breaking news

Patriarhia ne prostește pe față. Trafaletul din mâna Patriarhului cică ar fi sfeștoc

loading...

Patriarhia Română a luat foc și a bătut crunt clopotele după ce presa a spus că Patriarhul Daniel ar fi sfințit nou sediu al trustului de presă al Bisericii, cu un trafalet. Culmea culmilor, ceea ce noi muritorii de rând numim trafaelt, brusc ca prin minune, în mâna Preafericitului devine miruitor extensibil format dintr-un buchet de busuioc.

patriarhul daniel - trafaletPatriarhia Română îi critică pe “jurnaliştii fără cunoştinţe liturgice” care au scris, pe 17 iunie 2014, că Patriarhul Daniel ar fi folosit un trafalet la sfințirea noilor redacții ale Radio Trinitas și ale televiziunii Trinitas.

Deși în foto se vede clar că Patriarhul Daniel are în mână un trafalet, cu care muruiește pereții noilor redacții, Biroul de Presă al Patriarhiei Române spune că acesta este defapt un miruitor extensibil, care fusese stropit în prealabil cu agheasmă cu ajutorul unui buchet de busuioc numit “sfeştoc”.

În legătură cu materialele din presă scrise de unii jurnaliști fără cunoștințe liturgice, în ziua de 17 iunie 2014, referitoare la sfințirea cu „trafaletul îmbibat în apă sfințită” (sic) a noilor studiouri ale posturilor de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizăm: În Biserica Ortodoxă Română, la slujbele de sfințire a caselor sau a unor edificii se folosește busuiocul pentru stropirea cu agheasmă (apă sfințită) şi miruitorul pentru ungerea cu untdelemn sfințit a pereților casei. Din raţiuni practice, pentru sfințirea pereților edificiilor mai înalte, miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfințit, pentru a face semnul Sfintei Cruci pe zidul sau peretele clădirii. Prin urmare, după ce este stropit cu agheasmă, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeștoc, peretele este însemnat cu untdelemn sfinţit. La sfințirea unei biserici înalte se folosește totmiruitorul extensibil, dar îmbibat cu Sfântul şi Marele Mir. Începând cu anul 2008, când a fost sfințit Marele Mir, toți ierarhii ortodocși români folosesc miruitorul extensibil pentru sfințirea bisericilor sau a unor edificii bisericeşti, acesta fiind practic şi ușor de transportat„, se arată în comunicatul oficial al Patriarhiei Române.

În concluzie, ori noi, muritorii de rând suntem săraci cu duhul, ori cei de la Patriarhie ne iau drept proști. În fotografii se vede clar că Patriarhul Daniel ține în mână un TRAFALET.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>