Breaking news

Pastilele Avandia atacă inima

Medicamentul pentru diabet, Avandia, disponibil şi în farmaciile din România, ar fi cauzat zeci de mii de atacuri de cord, potrivit unui raport al unei comisii din cadrul Senatului american.

avandiaRaportul întocmit de membrii comitetului de finanţe al Senatului american Max Baucus (preşedinte al comitetului) şi Chuck Grassley (membru), făcut public sâmbătă, relevă faptul că medicamentul Avandia produs de compania GlaxoSmithKline, cauzează probleme cardiovasculare. Din raport mai reiese că producătorul farmaceutic ştia de riscurile administrării acestui medicament.

De asmenea, autorii raportului critică Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA), deoarece a trecut cu vederea peste numeroasele probleme semnalate de către inspectori, cu privire la efectele adverse ale medicamentului Avandia. Încă din anul 2007, cercetătorii FDA au estimat că în jur de 83.000 de atacuri de cord au fost cauzate de acest medicament, însă nu au luat nicio măsură.

De cealaltă parte, compania GlaxoSmithKline a respins orice acuzaţie. Purtătorul de cuvânt al companiei, a declarat că au fost efectuate şapte studii clinice care arată că acest medicament nu are legătură cu atacurile de cord.

Cu toate acestea, medicamentul se află în atenţia cercetărilor de ani de zile. În 2007 publicaţiile specializate The New England Journal of Medicine şi The Journal of the American Medical Association au contestat siguranţa acestui medicament.