Breaking news

Paştele Ortodoax, în direct la TVR 3 de la Mănăstirea Voroneţ şi Mănăstirea Putna

După cum fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificaţie specială, la fel şi oferta TVR3 cuprinde programe diferite, menite să sublinieze importanţa sărbătorilor Pascale, aşa cum românii le păstrează din vechime.

În ultimele zile care preced Învierea Domnului, la TVR 3 cunoaştem oameni şi fapte de credinţă, de jertfire, de păstrare a bogăţiei spirituale româneşti. Şi pentru că nimic nu este întâmplător, în acest an Sărbătorile Pascale se desfăşoară la TVR3 sub semnul a două mari repere ale neamului românesc: Mănăstirea Voroneţ, la aniversarea a 533 de ani de la înființare şi 30 de ani de la redeschiderea „Capelei Sixtine a Orientului”, şi Mănăstirea Putna, în anul când se împlinește un secol și jumătate de când Eminescu o numea „Ierusalimul Neamului Românesc”.

Suita zilnică de emisiuni ne prilejuieşte, la TVR 3, din Joia Mare până în primele zile de Paşti, un periplu la mănăstiri, mari întâlniri şi nestemate muzicale cu cele mai vechi şi frumoase cântări izvorâte direct din sufletul românilor: pricesnele.

Joi, 29 aprilie, de la ora 10.00, vă propunem un documentar de la TVR Iaşi, „Ouăle de Paşti, o datină milenară”. Se spune că atâta timp cât vor fi ouă roşii pe lume, va fi şi credinţă pe acest pământ. Seara vă prilejuim două întâlniri de suflet, sub semnul iubirii oamenilor şi a lui Dumnezeu. De la ora 21.30, la „Nocturne”, o revedeţi pe Intâia stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu, iar de la ora 23.15, la „Credinţă şi celebritate”, pe actriţa Manuela Hărăbor.

În Vinerea Mare, de la ora 10.00, emisiunea „Spirit şi Credinţă” de la TVR Cluj ne propune un popas la Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, iar TVR Târgu Mureş ne invită, de la ora 14.00, la  Concert de Operă sacră la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”. TVR Timişoara ne prezintă, de la ora 17.00, documentarul „Timișoara credinței ortodoxe” despre Istoria Catedralei Mitropolitane. De la ora 21.00, pe „Drumul lui Leşe” vine P.S. Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu o precuvântare la Învierea Domnului, despre suflet şi spirit. Tot în Vinerea Mare, zi de doliu a creştinătăţii, cele mai frumoase „lacrimi ale sufletului”- pricesnele – ne sunt aduse de la ora 15.00 de Paula Seling, iar de la 18.30 în ediţie specială „O rugă spre cer”. De la ora 22.00,  ediţie specială „Cântec şi poveste”, TVR Cluj,  despre pricesne şi cuvinte de învăţătură creştin-ortodoxă cu  Î.P.S. Andrei Andreicuţ,  Mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului.

Sâmbătă, 1 mai, ora 12.00, TVR Timişoara aduce cântece bisericeşti la „Cantecul de acasă” şi îl are invitat pe IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.  Urmează, la ora 13.00, soprana Alexandra Coman cu un recital de excepţie în Biserica Sfântul Elefterie din Bucureşti cu „Pieta, Signore!” – A. Stradella.

De la 13.15 frumusețea eternă a Voronețului este reflectată la emisiunea „Academia Română – prezentul continuu” despre expoziţia dedicată Voroneţului la Biblioteca Academiei Române.

De la ora 17.00, TVR Iaşi ne propune la „Reporter special” o temă mai puţin cunoscută, cea a activității preotului misionar de caritate – aflat la datorie acolo unde este cea mai mare nevoie de speranţă şi mângâiere: în spitale şi cămine de bătrâni. Tot despre speranță și credință vorbim și de la ora 19.50, la Cult@Press, unde vom căuta legatura dintre cult și cultură pornind în căutarea lui Dumnezeu împreună cu Răzvan Bucuroiu, director editorial al publicației „Lumea Credinței”.

În aşteptarea Învierii Domnului, la TVR 3 înălţăm “rugi spre cer” cu pricesne aduse la ora 22.15 şi 23.00 de Ana Ilca Mureşan şi Maria Tănase Marin.

De la ora 23.10, la Universul Credinţei, ne bucurăm de Slujba Învierii Domnului săvârşită la Patriarhia Română, precum şi în mai multe mânăstiri din ţară: la Mânăstirea Comana (jud.Giurgiu), la Mânăstirea Pasărea (jud.Ilfov), la Mânăstirea Golia (jud.Iaşi), la Mânăstirea Nicula (jud.Cluj) şi la Mânăstirea Sfântul Iosif de la Partoş (jud Timiş).

În Duminica Paştelui, de la ora 10.00, în cadrul emisiunii „Spirit și credință” realizată de TVR Craiova, îl vom putea asculta pe  Î.P.S. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei,  iar de la ora 12.00, participăm la A doua înviere în transmisiune directă de la Catedrala Patriarhală.

De la ora 14.00 revenim la Craiova pentru o „Sărbătoare la zi mare”,  iar de la ora 16.00, ne bucurăm de Învierea Domnului la „Cântec şi poveste”, ediţie special TVR 3, cu mari interpreţi şi ansambluri de renume, în decorul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Muzeului Satului Vâlcean din Bujoreni, precum şi la Conacul Callimachi din Prahova.

De la 18.30, profesorul, filosoful şi cărturarul  Andrei Marga de la Cluj ne invită la un veritabil tur de forță ideatic, o emisiune despre bazele religioase ale tradiției sărbătoririi Învierii; despre evoluția credinței în Iisus Înviat.

Pentru că Învierea Domnului este sărbătorită, simultan, de către Biserica Ortodoxă, Greco-Catolică și de cultele neoprotestante, la TVR3, sub genericul „Lumină din lumină”, credincioşii greco-catolici vor putea participa la celebrările acestei săptămâni speciale în Joia și Vinerea Mare de la ora 19.00, în Sâmbăta Mare de la ora 20.00 și în prima, a doua și a treia zi de Paști, de la 8.45, prin transmisiuni directe de la Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sf. Treime” din Blaj,  în timp ce Alianţa Evanghelică din România are dedicat programul „Christianica”, difuzat în 27, 28 și 29 aprilie de la ora 13.30, iar în prima și a doua Zi de Paști de la ora 8.00.

În seara de Paşti, la ora 20.00, la Teatrul Naţional de Televiziune, un spectacol semnat Alexander Hausvater, „Mazurka”. La 21.30 deschidem maratonul muzical al TVR 3 cu un concert inedit, „Clopotele Bucovinei”, iniţiativă a Consiliului Judeţean Suceava, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Urmează un dialog muzical între Radu Zaplitnii şi Andrei Oloieri, doi virtuozi ai acordeonului, în producţia TVR Iaşi, „Emoţii la bază”. Un ansamblu aparte în lumea muzicală, „La Grande Chapelle Madrid”, încheie programul cu un nou concert de excepţie de la Festivalul George Enescu 2019.

>