Breaking news

Pasajul rutier Piaţa Sudului din Bucureşti, inaugurat parţial, cu doi ani de întârziere a lucrărilor

La patru ani de la debutul lucrărilor şi cu doi ani de întârzieri, Pasajul Piaţa Sudului a fost inaugurat, duminică, parţial, de către Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

pasaj rutier piata suduluiÎn România se construieşte greu, scump şi prost şi se inaugurează pe bucăţi. Dovada cea mai vie este Pasajul Piaţa Sudului din Capitală. Lucrările au început în luna mai 2014, trebuiau finalizate în decembrie 2015, iar abia azi a fost inaugurat dar doar parţial întrucât lucrările nu sunt finalizate.

Gabriela Firea a declarat duminică, la inaugurare, că există promisiunea constructorului că până în 10 septembrie să fie definitivată și „zona de tramvai”.


„Deschidem astăzi pasajul rutier Piața Sudului, un obiectiv de investiții pe care l-am preluat într-un stadiu fizic de execuție de 60%. (…)Contractul a fost semnat în anul 2014, cu termen de finalizare 2015. Din nefericire, din cauza unor erori de proiectare și a slabului management, acest proiect a fost blocat. Beneficiile sale sunt foarte mari, în special pentru această zonă a Capitalei. Practic, fluidizează traficul în zona de sud a Capitalei. De asemenea, crește viteza de circulație și scade cu 70% timpul de așteptare în trafic„, a afirmat Firea.

Valoarea totală a proiectului a fost calculată inițial la 19,5 milioane euro, din care 90% ar fi trebuit sa fie fonduri europene.

„Din păcate, din cauza erorilor de proiectare și a unui slab management, Primăria capitalei a pierdut în 2015 finanțarea și doar 15% din fondurile europene a fost folosită pentru acest proiect, restul fiind banii municipalității”, a mai spus Gabi Firea.

Primarul general a menționat că în acest an a fost definitivat 40% din proiect și a fost realizată o economie de 1,2 milioane de euro.

„În acest an am lucrat 40% din proiect, iar 60% anterior, s-a realizat în 2 ani și jumătate (…)Am realizat și o economie de 1,2 milioane euro pentru că am calculat foarte judicios banii publici.(…) În final, proiectul costă 18,3 milioane euro și nu 19,5 milioane cât s-a calculat inițial”, a adăugat Gabriela Firea.

Edilul a subliniat că, în afară de pasajul rutier Piața Sudului cu 4 benzi, două pe fiecare sens, au fost construite și 8 lifturi pentru persoane vârstnice și cu dizabilități și 4 scări rulante.

„Până la începerea școlilor, aproximativ 10 septembrie, avem promisiunea sută la sută a constructorului ca și zona de tramvai să fie inaugurată și lansată”, a mai declarat primarul general al Capitalei, la inaugurarea pasajului.

Gabriela Firea a explicat că există un litigiu între Municipalitate și constructorul pasajului de la Piața Sudului, constructorul solicitând achitarea unor costuri suplimentare în cuantum de aproximativ 60 la sută din valoarea totală a proiectului.

 

Pasajul de la Piața Sudului a fost deschis parțial circulației pe 28 aprilie, traficul desfășurându-se pe o singură bandă pe sens.

gabi firea inaugurare pasaj piata sudului