Breaking news

Partidul Patria al lui Renato Usatîi, exclus din cursa electorală din Republica Moldova

Curtea de Apel Chișinău a decis joi ca partidul Patria, al lui Renato Usatîi, să fie exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Renato Usatîi - partidul patria - republica moldovaComisia electorală a propus Curții de Apel să anuleze hotărârea de înregistrare a concurentului electoral Partidul Patria, pe motiv că formațiunea politică a folosit bani extern în campanie fără să-i declare.

Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală în baza sesizării Inspectoratului General de Poliție din Chișinău, potrivit căreia partidul ‘Patria’ ar fi folosit contrar legii, în campania sa electorală, resurse financiare din străinătate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate în raportul financiar de la CEC.

În sesizarea sa, Comisia electorală a cerut ca resursele financiare, colectate de formațiunea în cauză în timpul campaniei electorale să fie confiscate în folosul statului și a permis forțelor de ordine investigarea juridică a candidaților de pe lista electorală a partidului ‘Patria’.

Completul de judecată a respins ca nefondată contestația partidului ‘Patria’ privind anularea deciziei din 26 noiembrie a Comisiei Electorale, a admis cererea Comisiei Electorale și a anulat înregistrarea concurentului electoral ‘partidul politic Patria’. De asemenea, completul a hotărât ca mijloacele din străinătate, în valoare de 8.158.506 lei moldovenești, folosite de formațiunea ‘Patria’ la finanțarea campaniei sale electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie să fie confiscate în folosul bugetului de stat.

Înainte ca judecătorii Curții de Apel Chișinău să-și facă publică decizia, Renato Usatîi declara că este sigur că aceștia vor admite cererea Comisiei Electorale și din acest motiv el intenționează să o conteste la Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, Usatîi atenționa că nu se va retrage din cursă ‘cu una, cu două’. ‘Miting va fi. Usatîi nu va pleca cu una, cu două’, a declarat controversatul om de afaceri.

Cotidianul rus Kommersant scria recent că Moscova are în Republica Moldova și aliați mai puțin evidenți, pe lângă socialiștii pe care mizează. Unul dintre ei, nota ziarul rus, este omul de afaceri Renato Usatîi, care nu se pronunță direct nici pentru Uniunea Vamală, nici pentru UE, propunând ca problema să fie decisă în cadrul unui referendum. În același timp, Usatîi promite că va trimite la pușcărie aproape toată elita politică actuală, inclusiv pe liderii partidelor proeuropene.

Principalele partide incluse în cursa electorală din Republica Moldova au comentat pe marginea acestui caz. Potrivit Partidului Național Liberal (PNL), instituțiile statului trebuie să demonstreze până la alegeri veridicitatea acuzațiilor formulate la adresa formațiunii ‘Patria’, atenționând că în caz contrar simpatizanții acesteia ar putea ieși în stradă. ‘Să nu fie o provocare prin această acțiune. De aceea, organele de drept trebuie să prezinte probe nu doar instanței de judecată, dar și cetățenilor, opiniei publice. Eu cred că aceste probe, aceste învinuiri sunt adevărate’, a spus liderul PNL, Mihai Ghimpu.

La rândul său, președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, și-a exprimat convingerea că Renato Usatîi lucrează pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. În opinia lui Filat, atât Usatîi, cât și organizația ‘Antifa’, precum și alte organizații extremiste ce activează pe teritoriul Republicii Moldova, fac parte dintr-un proiect al serviciilor speciale rusești numit ‘Moldova’ și care urmăresc destabilizarea situației din republică.

Într-o acțiune de amploare împotriva organizații ‘Antifa’, una cu un vădit caracter paramilitar, trupele speciale au confiscat miercuri arme, grenade, carabine, lansatoare de grenade, cocteiluri Molotov și sume mari de bani. În timpul perchezițiilor, efectuate la Chișinău și în alte orașe, forțele de ordine au descoperit planurile unor clădiri publice care, după cum au spus autoritățile, urmau să fie atacate în preajma alegerilor parlamentare de duminică. Aproximativ 15 membri ai grupării extremiste ‘Antifa’ au fost reținuți în urma raidului poliției. Autoritățile de la Chișinău spun că planul acestora era să preia puterea în Republica Moldova.

Ultimele sondaje de opinie creditau partidul ‘Patria’ cu 8,7% din voturi la alegerile parlamentare de duminică (30 noiembrie). Autoritățile de la Chișinău încearcă să prevină o posibilă destabilizare a situației politice în contextul alegerilor de duminică, pe fondul evenimentelor din Ucraina vecină.

Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova, care are termen până vineri să pronunțe o decizie definitivă.

Presa de la Chişinău a dezvăluit pe 13 noiembrie, relaţia directă, de familie, a lui Renato Usatîi, un om al Moscovei şi virulent anti-român, cu bunul prieten al lui Klaus Iohannis, omul de afaceri Michael Schmidt.

Schmidt este căsătorit cu Veronica, sora lui Usatîi. Schimdt este în acelaşi timp şi patronul Automobile Bavaria, firma care comercializează autoturismele BMW în România şi Moldova.

Între Klaus Iohannis şi Michael Schmidt este nu doar o prietenie ci şi o relaţie de afaceri: Automobile Bavaria a pus la dispoziţie primăriei din Sibiu numeroase limuzine în ultimii ani, în cadrul unui contract de comodat. Iohannis se plimbă de foarte mulți ani, cu un BMW oferit de Schmidt.

Omul de afaceri este bine conectat în zona Sibiu şi Brasov şi participă la numeroase manifestări economice şi sociale. La Chişinău, prestaţia lui Usatii este bine cunoscută, el aflnâdu-se în prima linie a frontului anti-românesc, pledând pentru domniaţia Rusiei în aceasta parte a Europei. Klaus Iohannis a evitat sa viziteze Republica Moldova în timpul campaniei electorale, iar explicaţia este simplă: Ar fi ieşit mai repede la iveală legăturile cu Usatîi, via prietenului Schmidt.

>