Breaking news

Partidele pro europene formează alianță în Republica Moldova

Partidele pro europene de la Chișinău și-au dat mâna pentru a forma o alianță care să le asigure majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova și să formeze Guvernul.

partide pro europene republica moldovaPartidul Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) au creat alianța pro europeană care le asigură majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată în urma unei întrevederi care a avut loc între președinții celor trei formațiuni politice, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu.

În urma formării acestei alianțe, au fost create grupuri de experți formate din reprezentanți ai celor trei partide, care vor începe elaborarea Programului de guvernare pentru următorii patru ani.

Niciunul din cele trei partide pro europene nu au reușit să câștige alegerile parlamentare din 30 noiembrie, desfășurate în Republica Moldova.

Partidul Socialist al Republicii Moldova (PSRM) s-a clasat pe locul întâi, cu 20.51%.

La mică distanță, pe locul doi s-a clasat PLDM cu 20.16% din voturi. Partidul Comuniștilor al Republicii Moldova (PCRM) a întrunit 17.48% din sufragii, PDM — cu 15.80% din voturi, și PL — care a obținut 9.67%.

Alianța formată din PLDM, PDM și PL, au 55 de mandate în Parlamentul Republicii Moldova, din totalul de 101, astfel că pot forma lejer Guvernul. În timp ce partidele proruse rămân în opoziție cu 46 de mandate.

>