Breaking news

Partidele comuniste și anti-românești au câștigat alegerile parlamentare din Republica Moldova

Potrivit datelor preliminare ale rezultatului alegerilor parlamentare din Republica Moldova, furnizate de Comisia Electorală Centrală, pe primele locuri se poziționează partidele pro-ruse și anti-românești.

alegeri parlamentare republica moldovaMoldovenii NU vor în Uniunea Europeană. Aceștia au votat duminică, masiv cu partidele comuniste, pro-ruse și anti-românești și anti-UE.

După numărarea a peste 80% din procesele verbale, Partidul Socialist din Republica Moldova, care vrea integrarea țării în Uniunea Vamală cu Moscova s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare, cu un scor de aproximativ 21,59% din voturi.

La aflarea rezultatelor parțiale, Președintele PSDM, Igor Dodin a scris pe pagina lui de facebook că moldovenii vor cu Rusia.

Le mulțumesc alegătorilor pentru încredere și susținere. Moldova s-a trezit. Votul din aceste alegeri este foarte și foarte ilustrativ. Oamenii au fost lipsiți de referendum, dar au arătat prin vot cum văd ei viitorul Moldovei. Aceste rezultate arată clar că Partidul Socialiștilor s-a afirmat ca principală forță de opoziție, de pe stînga. Ideile și valorile noastre sunt împărtășite de foarte mulți cetățeni. Oamenii doresc o guvernare socială și un viitor stabil alături de partenerii noștri strategici tradiționali, împreună cu Rusia, în cadrul Uniunii Vamale. Acum, așteptăm rezultatele finale. Vom monitoriza strict procesul de numărare a voturilor, ca să reducem cît de mult posibil numărul falsificărilor care se pot face”, a scris pe pagina sa de facebook, Igor Dodon, Președintele Partidului Socialist din Republica Moldova.

Pe locul doi, s-a clasat Partidul Liberal Democrat, cu 19,2% din voturi. Iar pe locul trei s-a clasat Partidul Comunist din Republica Moldova cu 17,85% din voturi. PD – 15,93%, PL – 9,23%, iar PCR – 5%.

Pragul electoral în Republica Moldova este de 6%, astfel că PCR nu va intra în Parlament.

La un calcul simplu, se constată faptul că 44% dintre alegători au votat cu partidele socialiste, comuniste care sunt pro ruse și anti aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

În aceste rezultate preliminare nu au fost incluse și voturile din Diaspora, unde analiștii politici intuiesc că moldovenii vor vota cu partidele pro Europa.

Dacă aceste rezultate preliminare se confirmă, majoritatea în Parlamentul Republicii Moldova va și făcută de partidele pro-ruse care vor da și nou guvern de la Chișinău.

Iar tot parcursul pro european de până acum al Moldovei va fi anulat de noua coaliție de guvernare pro Moscova.

Potrivit Registrului de stat al Alegăturului în Republica Moldova sunt înregistrați 3.226.448 de cetățeni cu drept de vot. Din aceștia, 2.844.065 sunt pe listele de bază ale primăriilor, 211.000 sunt cetățeni din stânga Nistrului, cu drept de vot iar 171.000 sunt cetățeni cu drept de vot fără viză de reședință.

În cursa electorală parlamentară din Republica Moldova s-au înscris 20 de Partide, un bloc electoral și 4 candidați independenți. Partidul lui Renato Usatîi, Patria, a fost scos din cursa electorală întrucât a primit 430,000 de euro finanțare din Rusia și nu a declarat această sumă la Comisia Electorală Centrală.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate 2073 de secții de vot, iar în afara granițelor țării, 95 de secții de votare pentru moldovenii din Diaspora.

Cetățenii Moldovei cu drept de vot vor putea vota în peste 2073 de secții, dintre care 95 din ele sunt peste hotarele țării. Pentru cetățenii din regiunea din stânga Nistrului au fost deschise 26 de secții.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, 55,86% din numărul total de votanți înscriși în listele electorale, au venit la vot, duminică, adică 1.565.591 de alegători.

În joc sunt cele 101 mandate de deputați din Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit rezultatelor parțiale actuale, distribuirea mandatelor arată în felul următor:  PSRM – 26, PLDM – 22, PCRM – 22, PD – 19, PL – 12 mandate.