Breaking news

Parlamentul European propune armonizarea legislației penale în statele Uniunii Europene

loading...

Parlamentul European a adoptat astăzi, în sesiunea plenară de la Strasbourg, raportul referitor la abordarea UE privind dreptul penal, document ce propune o armonizare a dreptului penal în statele membre cu scopul realizării unei culturi juridice comune în materie de combatere a criminalității.

Europarlamentara liberală Norica Nicolai, în calitate de membru supleant al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, și-a exprimat susținerea în sensul stabilirii unui sistem de drept penal european, în condițiile în care se ține cont de faptul că dreptul penal este o expresie a civilizației și a culturii unei națiuni, el fiind absolut diferit în diferitele sisteme europene.

În materie de un acquis comun referitor la dreptul penal european, trebuie să dăm prioritate reglementarilor pe domenii de infracționalitate și acestea sunt cele care vizează infracțiunile financiare (de manipulare a piețelor financiare în special), infracțiunile care vizează contrafacerea, contrabanda, evaziunea fiscală pe teritoriul statelor membre. Cred însă că trebuie să păstrăm diversitatea în materie de drept penal. În contextul actualei crize economice, se impune astfel o abordare unitară a dreptului penal în special în ceea ce privește criminalitatea organizată și transfrontalieră“, a explicat Norica Nicolai.

Eurodeputata PNL a mai arătat, în susținerea acestui raport, că directivele europene care vizează reglementări de natură penală nu respectă principiul de drept penal lex certa, definițiile infracțiunilor fiind vagi, aproximative, ceea ce permite o abordare diferențiată din partea statelor membre și având ca urmare o slabă tragere la răspundere a infractorilor.

 

loading...